Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Mini-handelsavtal är positivt för börsen, men förändrar i grunden ingenting

I slutet av förra veckan kom nyheten att USA och Kina tagit ett första steg på vägen mot ett mer omfattande handelsavtal. Det är positivt för riskaptit och aktier på kort sikt, men förändrar egentligen ingenting för den globala ekonomin.

Den amerikanska börsen steg drygt 1 procent på fredagen när ryktet om att USA och Kina slutit en första handelsöverenskommelse spreds. Som en del av avtalet ska Kina kraftigt öka importen av amerikanska grödor, medan USA avstår från att som planerat höja tullarna den 15 oktober. Avtalet ska tecknas ner på papper de närmaste veckorna, och när det (förhoppningsvis) är signerat så påbörjas omedelbart förhandlingar om nästa delavtal.

Det är inget omfattande handelsavtal som har nåtts, och vi bedömer inte att det förändrar utsikterna för ekonomin. Osäkerheten består, särskilt inom den globala tillverkningsindustrin som drabbats hårdast av tullkriget. Risken är att tillväxten kommer att fortsätta försvagas eller helt enkelt stabiliseras på en låg nivå. Avtalet sätter dessutom bara stopp för nästa höjning av tullarna, den tar inte bort alla de tullar som redan är på plats. Dessutom planeras en ny höjning redan i mitten av december. Det som är positivt är att avtalet minskar risken för ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina, och de närmaste veckorna kan det mycket väl bidra till nya kurslyft på aktiemarknaden.

Sannolikheten för en Brexit den 30 oktober har ökat
Om mindre än tre veckor är det tänkt att Storbritannien ska lämna den europeiska unionen, och i fredags meddelade EU att diskussionerna nu ska intensifieras. Lokala medier rapporterar att det avtal som för tillfället ligger på bordet innebär att Nordirland ska förbli en del av EUs tullsystem, men styras legalt av Storbritannien. Det skulle innebära att man kan undvika gränskontroller på den irländska ön. Det är dock fortfarande osäkert om Storbritannien och EU kommer att lyckas enas om ett avtal, och även om de gör det, så är det oklart om det skulle få stöd av DUP och förespråkarna av en hård Brexit. Sannolikheten för att vi faktiskt får en Brexit den 30 oktober har ökat från ca 10 till 20 procent, men fortfarande är det mest trolgit att Brexit återigen skjuts upp och att ett nyval utlyses. Företag och privatpersoner som gör affärer med Storbritannien kan besöka Kommerskollegiums särskilda Brexit-sajt för att ta del av information om hur man bäst förbereder sig.

Fortsatt fördel aktier det närmaste året
Även om det nya handelsavtalet egentligen inte förändrar någonting, så är det ändå ett steg i rätt riktning. Vi väntar oss också att tillväxten i den kinesiska tillverkningsindustrin blir något bättre under nästa år. Till följd av det kan den inverterade räntekurvan komma att bli brantare igen när långräntorna stiger. Vi behåller en liten övervikt i aktier jämfört med obligationer på tolv månaders sikt, men vi gör en förändring i vår sektorallokering. Den globala finanssektorn är lågt värderad och gynnas av stigande långräntor. Vi lyfter den globala finanssektorn från undervikt till neutral.

På agendan veckan som kommer
Den här veckan blir det mycket fokus på Brexit och eventuella genombrott eller sammanbrott i förhandlingarna med EU. Dessutom drar rapportsäsongen igång och flera stora amerikanska banker rapporterar den här veckan. För svensk del kommer kvartalsrapporter bland annat från Ericsson på torsdag, och Volvo och Sandvik på fredag. I USA och Europa förväntas vinsttillväxten i tredje kvartalet vara negativ i årstakt. Det innebär att gott om dåliga nyheter speglas i förväntningarna. När det gäller nästa år är vår bedömning att den förväntade vinsttillväxten på 10 procent är alldeles för hög och att den kommer att revideras ner med start nu.

Under veckan får vi också ny makrostatistik att begrunda. Siffror över industriproduktion släpps i Euroområdet redan idag måndag, i USA på torsdag och i Kina på fredag. I USA håller vi öronen öppna när de sista talen hålls innan Fed går in i en tyst period inför nästa räntebesked. För tysk del kommer ett nytt ZEW-index på tisdag. På torsdag släpper Valueguard statistik över hur svenska bostadspriser utvecklades under september månad.

Spänn fast säkerhetsbältet – det kan bli en spännande vecka!