Bästa ekonomitipsen inför årsskiftet

Snart är det årsskifte, men innan dess kan du vidta några sista smarta åtgärder för din privatekonomi.

Sparar du inte på ett Investeringssparkonto, ISK, utan fortfarande i en aktie- eller fonddepå så kan du passa på att kvitta vinster mot förluster innan årsskiftet. När du gjort det bör du sedan flytta in kapitalet på ett ISK innan du eventuellt köper aktier igen. För ditt långsiktiga sparande är ISK mer förmånligt. Men sparar du i räntefonder ska du undvika eftersom skatten är högre än förväntade avkastningen.

Du får bara rot- och rutavdrag för de fakturor som är betalda före årsskiftet. Har du betalat i förväg ska arbetet vara slutför senast den sista januari nästa år. Är ni två vuxna i hushållet så kom ihåg också att ni innan årsskiftet går igenom fördelningen av rot- och rutavdraget. Fördelar ni avdraget mellan er kan ni nyttja avdragen till max.

Har du ett lån på din bostad så har du också räntekostnader. Den ränta du betalar kan dras av mot dina inkomster. Men har du haft underskott av kapital får du istället en skattereduktion. Upp till 100 000 SEK får du 30 procent i skattereduktion och på allt över 100 000 SEK är reduktionen 21 procent. Är ni två personer som står på lånen och den ena har betalat så lite i skatt att det inte går att utnyttja skattereduktionen så kan ni fördela om era utgiftsräntor. Före årsskiftet ska räntorna på lån vara betalda och registrerade för att det ska finnas med i deklarationen nästa år.

Arbetar du på ett företag som inte erbjuder tjänstepension? Eller har du en enskild firma? Då har du faktiskt fortfarande rätt att göra avdrag för ett pensionssparande.