Betalade du räkningen till dig själv den här månaden?

Dags att leverera på det där nyårslöftet om att komma igång med ett sparande? Löning ska betyda att det är dags att betala räkningar. Men många glömmer en av de viktigaste räkningarna. Vill du leva lika gott i framtiden som du lever idag? Då är det dags att börja betala en räkning till dig själv varje månad. Vänta inte tills månaden är slut och hoppas det finns pengar kvar att spara.

Läs mer här och kom igång med ett sparande redan idag.

Varför är det så viktigt att ha ett långsiktigt sparande?
Vi friskare och lever därmed längre, vilket innebär att fler ska dela på pensionskakan och under en längre tid. Det betyder att om du står utan ett privat långsiktigt sparande kommer du att få ut ungefär 50% av din slutlön den dagen du går i pension.

Enligt uträkningar som Danske Bank gjort kommer en 40-åring som idag tjänar 30 000 kronor före skatt (och som inte har ett privat pensionssparande) att få nöja sig med lite drygt hälften av sin lön i livsvarig pensionsutbetalning. 30.000 kr blir alltså endast 15 800 kronor före skatt. Slutsatsen är krass: Vi måste själva ta ansvar för vår pension och börja med ett eget sparande för att säkra den framtida ekonomin och önskade levnadsstandard.

Tre tips för din egen framtidsprognos
1. Det enskilt viktigaste du kan göra för din pension är att sätta undan en summa varje månad som oavkortat går till ett pensionssparande. Betrakta det som en räkning du betalar till ditt framtida jag. 10 procent av din lön i pensionssparande är en riktigt bra målsättning, men givetvis måste din livssituation avgöra nivån från tid till annan. Något är alltid bättre än inget.

2. Gör en lista för hur du vill leva i framtiden – vilka vanor är du beredd att ge upp och kostnader kan du avstå? Utgifter du är van vid idag kan bli morgondagens lyx. Besök hos frisör, optiker och tandläkare är några. Dagstidning och gymkort är några andra du kan ha med i din egen ekonomiska framtidsprognos.

3. Om du äger ditt boende – amortera är alltid sunt men tänk på att amortering inte bör ses som det enda sparandet du har eftersom det är ett kapital som du kan behöva och om något oförutsett skulle inträffa. Fråga dig också om du verkligen är beredd att sälja ditt boende för att finansiera din pension?

Läs mer här och kom igång med ett sparande redan idag.