Börsveckan 18 februari

Samtidigt som det begränsar smittspridningen så gör det också att tillväxten får sig en törn. För kinesisk del väntas det bli ett rejält hack i kurvan, men förutsatt att man får kontroll över Corona-viruset väntas ekonomin sedan få upp farten igen.

Det är inte bara kinesiska bolag som drabbas av nedstängningen i Kina. Svenska H&M håller till exempel fler än hälften av sina butiker i Kina stängda vilket kommer att påverka försäljningen negativt. På måndagskvällen vinstvarnade också amerikanska Apple på grund av att många kinesiska underleverantörer håller fabriker stängda.

Att börsen står emot virusoron så pass väl beror på två saker.

Den ena är rapportsäsongen. Samtidigt som bolagen vittnar om att konjunkturen har varit tuff så pekar de också på att det värsta ser ut att ligga bakom oss. Prognosen för det kommande kvartalet pekar på oförändrad efterfrågan eller att den nu väntas bli lite bättre.

Det andra som gett stöd åt börsen är den amerikanska centralbanken. Vid det senaste räntebeskedet meddelade man att man noggrant följer effekterna av virusutbrottet på världsekonomin och om det ser ut att bli mer än ett hack i kurvan står man redo att agera.

Den här veckans absolut mest intressanta datapunkt är inköpschefsindex för USA och Europa som släpps på fredag. Det kommer att ge en indikation på hur företagen ser på konsekvenserna av Corona-viruset. Vi väntar oss att indexet faller tillbaka men det är svårt att säga hur mycket. Blir nedgången stor finns risk att det orsakar större kursrörelser på börsen.