Börsveckan 28 februari

Nyheten om att Corona fått spridning utanför Kina i bland annat Italien, Japan och Syd Korea gjorde måndagen till den sämsta börsdagen sen Brexit omröstningen 2016, och har sen dess fortsatt ner runt 8 procent den här veckan. Det här kan låta mycket men givet den höga värderingen vi gick in med det här året så är det ingen överdriven reaktion. Kärnan till oron ligger i att Corona ska spridas runt om i Europa och att fler städer skall sättas i karantän. För till skillnad från Kina där många svenska bolag har sin produktion eller sina leverantörer så är det i Europa man har sina kunder. Faktum är att hela två tredje delar av svensk export går till Europa och i motsats till produktionen som tenderar att återhämta sig väldigt fort efter en epidemi så tenderar konsumtionen att ta längre tid på sig att normaliseras, vilket kan slå mot flera bolags vinstprognoser.

The Million Dollar Question är förstås när man ska köpa i raset och för att svara på den frågan så finns det tre saker du kan hålla koll på nästa vecka. För det första Italiens grannländer som Schweiz eller Frankrike, kommer de att upprepa Italiens misstag eller kommer de att lyckas stoppa smittan innan den hinner etableras? För det andra, hur utvecklas Kina? Den här veckan så har ökningstakten av nya smittade fortsatt att sjunka och givet att Europa laggar tre till fyra veckor bakom Kina, så funkar Kina som en bra guide för hur spridningen ska utvecklas även i Europa. Slå också ett öga på Inköpschefsindex som kommer på måndag. För att se hur den kinesiska ekonomin påverkats av epidemin.

Slutligen, kommer spridningen att öka nu när fler kineser går tillbaka till jobbet eller har Kina faktiskt lyckats stoppa smittan? Tills vi har svar på de här frågorna så rekommenderar vi att man ska avvakta. Det kan vara svårt att tajma sättningar på börsen och därför kan det vara klokt att inte ta för hastiga beslut. Men generellt kan det vara bra att ha lite defensivt i portföljen, medans cykliska sektorer som industri eller fordon eller stål har fortsatt risk på nedsidan nästa vecka.