Börsveckan

Trots det så är det positivt, det minskar risken, det ger stöd åt återhämtning åt konjunkturen och åt risk aptit och sentiment på börsen. Fjolårets starka börsutveckling berodde uteslutande på att värderingarna steg, vinsttillväxten var nämligen noll. Stigande värdering innebär att marknaden blev villig att betala mer för varje vinstkrona, och tittar man på amerikanska SMFI 500 så är värderingen på 18 års högsta.

I USA så har rapportsäsongen för fjärde kvartalet 2019 redan börjat. Även om det bara är 10 procent av bolagen som än så länge släppt sina resultat så har sju av tio faktiskt rapporterat ett resultat som varit bättre än väntat. För svensk del börjar rapportsäsongen den här veckan och först ut bland verkstadsjättarna är Sandvik. Just när det gäller verkstadsbolagen så är det faktiskt extra intressant att följa med tanke på inbromsningen i industrin under förra året.

Makrostatistiken pekar i riktning på bättre tillväxt under 2020 och frågan är om det speglas i prognoserna. Den här veckan får vi flera centralbanksbesked inklusive ett från ECB som väntas lämna räntan oförändrad. Dessutom så kommer preliminära inköpschefsindex för januari för USA, Europa och Japan. Det blir spännande för att det är en av de bästa ledande indikatorerna för börsen och det blir intressant att se om återhämtningen i konjunkturen fortsätter.