Det saknas ca 700 miljarder dollar årligen fram till 2030 om världen ska nå globala mål för biologisk mångfald som de är beskrivna i Global Diversity Framework (GBF). Målen antogs vid Kunming-Montreal-mötet 2022. Sverige var ett av de länder som skrev under.
– Sverige har hittills bara agerat på pappret genom att ratificera GBF, men vi saknar konkreta handlingsplaner för att åtgärda de risker Sverige står inför kopplat till förlusten av biologisk mångfald, säger Sara Lindahl som är expert på hållbar finansiering på Danske Bank.
Inget av de nordiska länderna tagit fram någon en ”National Biodiversity Strategy and Action Plan” (NBSAP) trots att man haft flera år på sig sedan GBF undertecknades.
Danske Bank har intervjuat nästan 300 företag om deras mål kring biologisk mångfald. Det är en fråga som flera företag inte har kommit så långt med ännu. Detta trots att World Economic Forum identifierat att 50 procent av global BNP är beroende av naturen och dess kringtjänster.
– Frågan om biologisk mångfald är komplex och målen svåra att leva upp till på bolagsnivå. Det saknas tillförlitliga data för att företagen ska kunna sätta mätbara mål. Dessutom saknas ekonomiska incitament för att aktivt driva på arbetet och här skulle politisk riktning och långsiktighet skapa förutsättningar för att frågan ska prioriteras och för att kapital ska kunna styras i önskvärd riktning, säger Sara Lindahl.
Det finns en allmän förväntan att finansiella aktörer, banker och investerare, ska styra kapital mot initiativ för att främja biologisk mångfald på samma sätt som man har styrt kapital mot klimatrelaterade projekt. Men saknas det efterfrågan på kapital från bolagen så kan bankerna själva inte lösa problemet. Dessutom är det få konsumenter som idag är villiga att betala extra för varor som produceras med särskild naturhänsyn.
– Det krävs samarbete för att lyfta frågan ytterligare i framtiden. Därför har vi höga förväntningar på att FN’s konferens i Colombia (COP16) ska förtydliga både riktning och mål. Det vi gör nu är att lyfta frågan med de företag vi har i portföljen för att undvika att frågan om biologisk mångfald blir en stor och dyr risk som de behöver hantera i framtiden, avslutar Sara Lindahl.
Danske Bank har intervjuat nära 300 företag kring deras mål kopplat till biologisk mångfald.