Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Dämpade förväntningar på både konjunktur och börs

Sommaren bjöd på börsrally, men under augusti har oron smugit sig tillbaka in i marknaden och frågan är om vi kan få se fortsatta nedgångar under hösten. Vi tror tyvärr att mer börsoro kan vara att vänta, och det får konsekvenser för vår investeringsstrategi på både aktie- och räntesidan.

Det viktigaste skälet till dämpade förväntningar och att vi ser risk för mer oro på marknaden är att risken för en global lågkonjunktur har ökat. I USA väntas en mild recession, men för Europa ser det värre ut på grund av krisen på energimarknaden. Hushållens kostnader har stigit till följd av bland annat högre mat- och energipriser, och det väntas påverka konsumtionen negativt. Det innebär att företagens vinster lär bli lägre, vilket i sin tur är dåliga nyheter för börsen.

Till följd av våra dämpade förväntningar på konjunktur och aktiemarknad väljer Danske Bank att sänka rekommendationen för aktier till en undervikt, samtidigt som vi lyfter obligationer till en övervikt. Fokus ligger på kvalitet och stabilitet på både aktie- och räntesidan. ekostnad av räntefonder med hög risk, som high yield till exempel. Tack vare att räntorna stigit i år är faktiskt den förväntade avkastningen framåt högre än tidigare.

Det här är en kort sammanfattning av Danske Bank House View för det tredje kvartalet. Vill du fördjupa dig i vår investeringsstrategi, besök vår nyhetssajt Nextconomy.se eller lyssna in på podden med samma namn.

Titta på Maria Landeborn, när hon berättar om Danske Banks senaste House View.

Fler relaterade artiklar:
Danske Bank House View: Turbulens att vänta – vi sänker risken