Danske Banks Boprisindikator april 2018

Danske Banks Boprisindikator* för april visar på en stabilisering av bostadsrättspriserna i Stockholm med en uppgång på ca 0.5 % mom jämfört med mars. I säsongsrensade termer är uppgången ungefär lika stor. Sedan augusti 2017 är den säsongsrensade ackumulerade nedgången därmed knappt 11 %. Bankens Boprisindikator visar att omsättningen på bostadsmarknaden i Stockholm, som baseras på rapporterade transaktioner på Hemnet, steg något jämfört med den kraftigt nedtryckta nivån i mars, men är fortfarande påtagligt lägre än i april 2017.

*Från och med mars upplaga av boprisindikatorn ingår även bostadsrätter utanför tullarna i Stockholm.

Prisutvecklingen kommande månader
Detta är ett positivt besked för bostadsmarknaden. Samtidigt tror Danske Bank att det kan vara för tidigt att blåsa faran över eftersom det kvarstår ett överhäng av bostäder under produktion som måste absorberas av bostadsmarknaden på sikt. Att döma av flera byggbolags kvartalsrapporter för Q1 är efterfrågan på nyproduktion svag, i synnerhet i Stockholmsområdet.

– Stabilisering av bostadspriserna i april sker under fortsatt svag omsättning. Det tyder på att prisbildningen fortsatt kärvar, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank Sverige.

Den tidigare optimismen och riskviljan bland köpare har förbytts till ”avvaktan”.

– Vi bedömer att det kommer att krävas prissänkningar för att matcha den prisnedgång som varit på andrahandsmarknaden. I så fall lär köparna ha fler realistiskt prisade objekt att välja emellan, vilket på nytt kan sätta press på priserna i andrahandsmarknaden. Det finns därför fortsatt anledning att hålla ett öga på utvecklingen av bostadsmarknaden, avslutar Michael Grahn.

 

Om Danske Banks Boprisindikator
Danske Banks Boprisindikator är en modell utvecklad av Danske Banks analytiker Carl Milton och Christopher Hellesnes som visar hur priserna på bostadsrätter i Stockholm utvecklats den senaste månaden. Undersökningen baseras på uppgifter om avslutade bostadsaffärer från bostadssajten Hemnet och ger samtidigt en prognos om utfallet av Valueguards Housing Index (HOX) för bostadsrätter i Stockholm.