Våren 2020, när pandemin var ett faktum och utlandsresor började ställas in och svenskarna började planera för en sommar i Sverige, ökade intresset för att köpa båt markant. Detta intresse kvarstår även i år.
Men – för alla båtsugna köpare gäller det att vara vaksam, då den alltmer stigande båttrenden lockar många bedragare. För att inte riskera att gå miste om båten genom att någon annan hinner slå till först, vill köpare ofta göra en snabb affär och lockas att betala en rejäl handpenning. När båten sedan ska hämtas upp visare det sig att det aldrig funnits någon båt, och att annonsen och kontakten med säljaren endast var en stor bluff. Covid-19 har också lett till att bedragare blir allt skickligare på att uppfinna nya tillvägagångssätt, så det gäller att vara vaksam.
Fem tips för att undvika att bli lurad
- Betala inte stora summor pengar innan du har sett och besiktigat båten – seriösa säljare har förståelse för köpare vill ha trygghet
- Kontrollera att säljaren verkligen äger båten. Be att få se legitimation och kvitto/godkänt köpebrev
- Räkna in kringkostnader för att få en överblick över båtens totala kostnad (eventuella skador som behöver åtgärdas, vinterförvaring, utrustningens skick, bränsleåtgång, hyra av båtplats, försäkring etc.)
- När du ska köpa båt: ta hjälp av en oberoende expert till genomgång av båten och eventuella underhållsbehov. Ett båtköp är ofta en stor ekonomisk utgift, och en expertgenomgång är ett billigt sätt att försäkra sig mot att drömmen inte tar slut innan den har börjat
- Till sist: om något låter för bra för att vara sant är det förmodligen inte sant!
Fler artiklar om bedrägerier under covid-19 hittar du här:
Så skyddar du dig mot vaccinbedragarna
Minskning av fysiska kontakter leder till ökning av bedrägerier