Eldrivna bussar till Malmö och grön finansiering till Nobina

Skånetrafiken och Nobina, nordens största bussföretag, satsar på en snabb omställning till ännu mer hållbar kollektivtrafik genom investeringar i eldrivna bussar. Danske Bank är först med att leverera grön bussfinansiering till Nobina.

Nobina har fått uppdraget från Skånetrafik att ta hand om stadstrafiken i Malmö för kommande år. För att säkra en hållbar kollektivtrafik införskaffar Nobina nu nya elektriska bussar från Volvo och MAN. Elbussarna levereras i omgångar fram till trafikstarten i juni 2021 och betyder att Malmö får ett av de grönaste transportsystemen i världen

– För att säkra att livscykeln av bussarna blir än grönare har Nobina vänt sig till Danske Bank för att säkra att även finansieringen är grön. Danske Bank är den första banken som kan leverera denna typ grön finansiering. De nya eldrivna bussarna släpper inte ut någon koldioxid och bidrar till en tystare stadsmiljö, säger Pernilla Walfridsson, CFO, Nobina.

Danske har utökat erbjudandet av gröna produkter till att nu också att omfatta grön leasing och avbetalning för investering i t.ex. elbussar. Just omställningen inom transportsektorn är viktig för att skapa ett hållbart samhälle.

Danske Banks egen finansiering sker via en egna gröna obligationer, vilket innebär att kapitalet som används för att införskaffa bussarna är öronmärkt för gröna investeringar och möter uppställda krav enligt internationell standard för att främja en global omställning.

– Vi tror att en hållbar bank med hållbara kunder kommer att bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. Det viktigaste vi som bank kan göra är att vara med och finansiera den omställning som just nu sker i samhället, säger Lars Frisk på Danske Bank

Omställningen mot ett hållbart samhälle är en viktig del i både Nobinas och Danske Banks respektive strategier. Redan idag drivs 99 procent av alla Nobinas bussar i Sverige med hjälp av förnybara energislag. Den tydliga satsningen på hållbara transportlösningar och tillhörande grön finansiering har öppnat upp nya möjligheter att leverera kollektivtrafik till fler städer som vill erbjuda hållbar kollektivtrafik.

– Det Nobina gör så bra är att de utöver transportlösningarna också inkluderar kapitalet i sin hållbarhetskalkyl, säger Mats Rehnmark på Danske Bank.

Danske Bank erbjuder utöver grön objektsfinansiering (leasing och avbetalning) flera olika hållbara finansieringsalternativ – gröna företagslån, gröna obligationer och hållbarhetslänkade lån.

Länk till Nobinas pressrelease