Emailbedrägerier –undvik att bli lurad i sommar

Emailbedrägerier ökar ofta under sommaren. Under semestertider när många är lediga är det vanligt att de som är kvar på jobbet rycker in med lite andra arbetsuppgifter än vad de vanligtvis brukar ansvara för. Detta försöker bedragare utnyttja, när de vanliga rutinerna är satta på paus.

En av de bedrägeriformer som ofta ökar under sommaren är så kallad beneficiary account change, emailbedrägerier, när kriminella skickar ett mejl om att en leverantör har fått nya kontouppgifter som fakturor ska inbetalas till. Det kan de göra antingen genom att hacka in sig på leverantörsemailkonton, eller genom att upprätta emails som ser ut nästan som de vanliga emailadresserna från era leverantörer.

Ett par tips till hur ni kan känna er säkra mot business email change och också hur ni kan känna er mer säkra inför sommaren:

  1. Se till att alla anställda känner till denna sorts bedrägeri. Se till att de vet hur man t.ex. kan se på en emailadress att den är falsk, att de är mycket försiktiga med att klicka på länkar i emails och att se efter om det är någonting lite konstigt i språket.
  2. Etablera en så kallat SPOC – Single Point of Contact – så att ni vet att ni har ett ställe hos er leverantör som ni kan kontakta kring betalningsfrågor och säkra att förfrågan är på riktigt.
  3. Se till att ni alltid validerar information via att ringa upp leverantören på ett telefonnummer som ni känner till och som ni vet är riktigt. Prata med någon som ni vet jobbar på företaget som ni ska inbetala pengar till.

Om du är osäker – ring din bank, hellre en gång för mycket än för lite.

Fler relaterade artiklar här:
Sommar: högsäsong för bedrägerier mot företag
Målvaktsbedrägerier – Så undviker du att bli lurad

Läs mer om olika bedrägeriformer att vara uppmärksam på här:
Olika former av bedrägeri