Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Ett börsrekord kommer sällan ensamt

Världens börser har stigit kraftigt sedan höstens kursras. Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 har klättrat 25 procent sedan botten i slutet av december och står nära all-time high, det vill säga den högsta nivån någonsin.

Även Stockholmsbörsens breda index är upp drygt 20 procent sedan botten och har också noterat nya rekord de senaste veckorna. Den nuvarande börsuppgången fyllde dessutom tio år i början av mars och är den längsta i modern tid. För alla sparare är det förstås goda nyheter att såväl svenska som utländska aktier och fonder stiger i värde. Samtidigt kan det faktum att börsuppgången är rekordlång och att börsen aldrig tidigare har stått så högt kännas oroväckande. Är alla rekord ett tecken på att det är dags att sälja och ta hem vinsten?

Svar nej, all time high är ingen säljsignal
Givetvis kommer börsen vända ner vid någon tidpunkt. Men ett kursrekord i sig är ingen anledning till att trycka på säljknappen. Den sparare som använt all-time high som ett tecken på att det är dags att kliva ur aktiemarknaden skulle ha missat de flesta stora uppgångar vi har haft på börsen. Att det är tio år sedan börsen började stiga är heller ingen anledning till att den skulle ta slut här och nu. Börsuppgångar tar slut därför att förutsättningarna förändras eller något händer som utlöser en lågkonjunktur.

Ett börsrekord kommer dessutom sällan ensamt. Ofta fortsätter uppgångar längre än väntat, och under tiden avlöser kursrekorden varandra. Sedan 2013 har till exempel amerikanska S&P 500 nått nya rekordnivåer 210 gånger, varav 62 av dessa inföll under 2017 då börsen i princip steg oavbrutet. Den som sålt av sina aktier eller fonder redan efter de första kursrekorden skulle ha gått miste om en stor del av uppgången.

Dagens kursnivå säger inget om potentialen
Oavsett om det handlar om en enskild aktie eller om börsen som helhet, så säger dagens kurs heller ingenting om huruvida det är dyrt eller billigt, eller för den delen om potentialen. En aktie kan stå på den högsta nivån någonsin, och fortfarande se billig ut om förutsättningarna är gynnsamma. På samma sätt kan en aktie ha förlorat en stor del av sitt värde, och ändå framstå som dyr eftersom ingenting talar för att det ska bli bättre framöver.

Det handlar alltså om att se bortom dagens kursnotering, och istället granska förutsättningarna. När börsen hovrar kring rekordnivåer, vad talar för att det ska stiga mer – eller för den delen rasa ihop? När det pusslet väl är lagt handlar det fortfarande inte om att välja mellan att ha allt eller inget kapital placerat på börsen. Istället handlar det om hur långsiktigt sparandet är, hur mycket risk man är villig att ta, när pengarna ska användas och till vad.

Pengar som behövs de närmaste åren ska aldrig stå på börsen, oavsett hur god potentialen ser ut. De ska placeras där de bevarar sitt värde även om börsen faller. Och omvänt så ska pengar som behövs om 10, 15 år till större delen placeras på börsen för att ha en chans att växa. Särskilt idag, när sparkonton och räntefonder till följd av minusräntan knappt ger någon avkastning.