Är vi redo för framtidens boende?

Mindre men flexibelt
Mest uppenbart är att morgondagens bostad generellt är mindre än idag – detta eftersom vi bedöms leva stora delar av livet i virtuella världar, snarare än den fysiska. – Kalle Ankas och Janne Långbens husvagnssemester säger en hel del om framtiden boende, menar Henrik Ahlén, eHälsostrateg på Sopra Steria. Vi kommer att ha små smarta hem, där vi kan flytta väggar, golv och tak.

Om du inte vill vänta med ditt framtida drömboende kan du läsa mer om Danske Banks bolån här

Noll ägande och hållbarhetsfokus
Hållbarhet är centralt i det framtida samhället och boendet – och ur ett hållbarhetsperspektiv är noll ägande optimalt. Därför kommer våra bostäder endast att förses med kylskåp, säng och ett VR-set för utflykter in i digitala världar.  – De saker som vi trots allt omger oss med som möbler och även kläderna på kroppen, kommer vi inte att äga utan prenumererar på, säger Kristian Rönn, grundare och vd, Normative.

Digital service – och personlig
Servicen i framtidens hem är digital men även personlig. Redan idag finns Google-assistenten, en röststyrd lösning som förenklar mycket i vardagen. I nästa steg kommer en röststyrd digital assistent att ha en så detaljerad kunskap om hushållets alla medlemmar att den kan agera proaktivt. Därmed kan beställda sysslor också utföras som att rasta hunden, klippa gräset och följa med barnen till tandläkaren.

Hemmet en hälsohub
En viktig uppgift för den framtida bostaden är att främja en god hälsa. Alla kommer att ha en personlig hälsoavatar som förses med en mängd hälsodata av sensorer integrerade i kläder och på strategiska platser i hemmet. Inte minst viktig är toaletten som genom att analysera det som spolas ner kan identifiera hälsomässiga förändringar.

Resa i rummet
Med oss, in i morgondagens hem, kommer även teknik som Virtual Reality, Artificial Intelligence, hologram och röststyrning. Med hologramteknik blir till exempel en förmiddag på en karibisk strand möjlig – mitt i vintern. Den visuella upplevelsen förstärks av ljumma vindar, värmande sol, exotiska dofter och ljud skapade av fläktar, belysning, system för ljud och dofter. Eller varför inte bjuda in en gäst från andra sidan jorden eller väcka liv i en älskad avliden släkting?

Kollektivt värdeskapande
Morgondagens samhälle är ett kollektiv. Där har människan gått från att vara individualist med konsumtion som huvudsyssla till ett som procument. Det vill säga producent av det den själv konsumerar. Därmed följer en ny syn på ekonomi där långsiktig hållbarhet är central och kollektivt skapande är ett av svaren på utmaningen.

Kök eller inte kök
Köket är inte längre den självklara och centrala platsen i hemmet. En ny livsstil där människor väljer bort matlagning och istället beställer hem det som ska ätas och drickas kan anas. I en förlängning kan det innebära att bostaden helt saknar kök. Men utvecklingen kan lika gärna gå åt ett annat håll; med ett tekniskt avancerat minimalistiskt utrymme där allt finns men inte blir synligt förrän det behövs.

Digital inredning
Kombinationen VR och hologram öppnar upp helt nya möjligheter att planera inredningen av hemmet. ”Måla” väggen med önskad färg och placera möbler och andra föremål där du vill ha dom.

Bostäder under markytan och utanför jordens atmosfär
När tillgången på fri yta ovan jord minskar flyttar bostäderna ner under markytan. Här erbjuds ett säkert och billigt boende naturligt isolerade i berggrunden och med effektiv geotermisk uppvärmning. År 2040 har människan även börjat flytta utanför jordatmosfären, till Mars.

Trött på att vänta till 2040?
Vi hjälper dig med bolån och din bostadsaffär så att du kan agera snabbt och känna dig trygg när rätt tillfälle dyker upp. Läs mer om våra konkurrenskraftiga erbjudanden för din bostadsaffär här.