Lev nu i framtiden – gör din framtidsprognos idag

I en undersökning som Danske Bank gjort anser en av tre svenskar att staten bär stort ansvar för pensionen. Det är oroande uppgifter. Vi är friskare och lever därmed längre, vilket innebär att fler ska dela på pensionskakan och under en längre tid.

Nyligen publicerade dessutom “Min Pension” en ny rapport som säger att 60-talisterna endast får ut 59% av sin slutlön. Dessvärre ser prognosen för kommande åldersgrupper ännu dystrare ut.

Enligt uträkningar som Danske Bank gjort kommer en 40-åring som idag tjänar 30 000 kronor före skatt* (och som inte har ett privat pensionssparande) att få nöja sig med lite drygt hälften av sin lön i livsvarig pensionsutbetalning. 30.000 kr blir alltså endast 15 800 kronor före skatt. Slutsatsen är krass: Svenskarna själva måste ta ansvar för sin pension och börja med ett eget sparande för att säkra sin framtida ekonomi och önskade levnadsstandard.

Tre tips för din egen framtidsprognos

1. Gör en lista för hur du vill leva i framtiden – vilka vanor är du beredd att ge upp och kostnader kan du avstå? Utgifter du är van vid idag kan bli morgondagens lyx. Besök hos frisör, optiker och tandläkare är några. Dagstidning och gymkort är några andra du kan ha med i din egen ekonomiska framtidsprogons.

2. Det enskilt viktigaste du kan göra för din pension är att sätta undan en summa varje månad som oavkortat går till ett pensionssparande. Betrakta det som en räkning du betalar till ditt framtida jag. 10 procent av din lön i pensionssparande är en riktigt bra målsättning, men givetvis måste din livssituation avgöra nivån från tid till annan. Något är alltid bättre än inget.

3. Om du äger ditt boende – amortera är alltid sunt men tänk på att amortering inte bör ses som det enda sparandet du har eftersom det är ett kapital som du kan behöva och om något oförutsett skulle inträffa. Fråga dig också om du verkligen är beredd att sälja ditt boende för att finansiera din pension?

 

Läs mer om saker värda att tänka på inför din pension här

 

* omfattas av kollektivavtal