KPI förväntas hamna en tiondel under Riksbankens prognos

De amerikanska börserna fortsätter att leverera brett inför rapportsäsongen som börjar idag med bla JP Morgan och Wells Fargo på agendan. Ser en flackare US kurva med korta amerikanska statspapper som stigit och längre löptider sjunkit något. Dollarn handlas nära oförändrade nivåer mot både euron och japanska yen, 1.2045 EURUSD respektive USDJPY 111.25. Asiatiska börser visar på blandad kompott efter att Kina rapporterat ett oväntat stort överskott i handelsbalansen för dec, +54,7 miljarder USD mot förväntat 37 miljarder främst drivet av en högre export än förväntat.

Under natten så har Fed-chefen i New York, William Dudley varit ute och sagt att ekonomin riskerar att överhettas på ett par års sikt men han ser fortsatt lönetillväxt vilket i förlängningen leder inflationen upp mot 2% och att detta stärker skälen till att FED kan fortsätta med sina gradvisa räntehöjningar. Han nämner även att tre höjningar under 2018 inte är en orimlig startpunkt men att det får avgöras av hur ekonomin fortsätter att utvecklas.

Dagens huvudfokus i Sverige är såklart KPI för December kl 09.30. Vi förväntar oss att både CPI och CPIF exklusive energi ska komma ut på 1,9% år/år respektive 1,7% år/år vilket är en tiondel under Riksbankens prognos. Vi anser att risken ligger på nersidan efter att Norge och Danmark presenterade sina data i onsdags vilket kan driva upp EURSEK. Vi antagit normala prishöjningar för mat, restauranger (”julbord” är dyra) och flygtransporter och charterpaket. Travelmarkets internationella flygprisindex tyder på att prishöjningar kan ha varit något mindre än normalt.

Under eftermiddagen så riktas blickarna mot USA där vi får in KPI och detaljhandel för december kl 14.30. Kärninflationen för december förväntas komma ut 0,2% m/m och 1,8% år/år. Detaljhandeln steg mer än förväntat under november och förväntningarna ligger på en bra julhandel i december med +0,4% ex bilar.

Noteringarna: DOW +0,8%, Nikkei -0,4%, US 10 Y 2,54%