Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Så påverkas börsen av krisen på energimarknaden

05 sep 2022

Helgens mest uppmärksammade nyhet är den svenska regeringens besked om en likviditetsgaranti på 250 miljarder kronor till nordiska och baltiska elproducenter med anledning av de skyhöga energipriserna. Flera andra europeiska länder ser nu ut att vara på väg att fatta liknande beslut.

Åtgärden med likviditetsgaranti är positiv då den säkerställer att inte elproducenterna hamnar i finansiella problem på grund av kortsiktig brist på likviditet, och därmed begränsas även risken för spridningseffekter till börsen och banksystemet. Det allvarliga tonläget där ord som ’krigsvinter’ användes för att beskriva situationen, har tyvärr skapat oro bland hushåll och sparare. Många undrar hur allvarlig situationen är och hur börserna kommer att reagera.

Hur påverkas börsen?

Världens börser har redan tagit viss höjd för det som sker just nu. Sedan årsskiftet har ett världsindex backat 15 procent, och stockholmsbörsen har sjunkit drygt 20 procent. Bakom nedgången ligger dock inte bara de höga energipriserna, utan den främsta orsaken är rädsla för att centralbankernas räntehöjningar ska leda till en global lågkonjunktur.

Amerikanska aktier har fallit mer i värde än europeiska aktier sedan toppen vid årsskiftet. Det beror på att stigande räntor slår hårdast mot högt värderade tillväxtbolag som väger tungt på börserna i USA. De höga gaspriserna är däremot ett större problem för europeiska företag och konsumenter. Vi vet ännu inte hur allvarlig situationen blir eftersom det bland annat beror på hur lång och kall vintern blir, men vi har en mer dämpad syn på utvecklingen på Europas aktiemarknader framöver.

Är det läge att sälja aktier och fonder?

Det finns ingen anledning att paniksälja delar av sparandet på grund av helgens besked om likviditetsgaranti. Tvärtom är det positivt att Sveriges regering fattar beslut om nödvändiga garantier för elbolagen i en mycket ansträngd situation. Risken för en betydligt värre kris har minskat tack vare helgens besked – inte ökat.

Det är lätt att bli stressad när något oväntat händer och portföljen minskar i värde. Den spontana reaktionen blir ofta att vilja agera genom att sälja av delar av sparandet för att undvika att det sjunker ännu mer i värde. Ur ett långsiktigt perspektiv brukar det vara ett misstag av två skäl:

  1. De bästa börsdagarna kommer ofta direkt efter de sämsta, och att missa dem kan bli mycket kostsamt. Den som missat de 25 bästa börsdagarna sedan 2005 har fått en negativ avkastning på sitt sparande, medan ett globalt aktieindex samtidigt stigit över 200 procent. 
  2. Lämnar man marknaden vågar man ofta inte köpa igen förrän oron har lagt sig, och då står börsen oftast högre än när man sålde.

En bättre strategi är därför att investera långsiktigt, och komma ihåg att börsen historiskt alltid hämtat sig från både små och stora kriser. Behöver du inte pengarna de närmaste åren – låt dem vara.

Lyssna gärna på vår senaste podd ”Hur utnyttjar man ett börsras?” för att höra mer om hur du ska agera när börsen faller – och misstagen du bör undvika.

Är du mycket orolig?

Är du mycket orolig för din ekonomi eller ditt sparande kan det vara bra att säkerställa att du har rätt risknivå i förhållande till din sparhorisont. Ju längre du kan avvara pengarna – desto större andel av portföljen kan du placera i aktier och fonder. Kortsiktigt sparande och buffertsparande ska däremot aldrig stå på börsen, oavsett om den ser ut att vara på väg uppåt eller nedåt. 

Intresserad av nyheter på samma tema?
Läs Danske Banks senaste House View här.