Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Kvartalsrapporter och handelsdiskussioner blir veckans huvudnummer

Rapportsäsongen är i full gång och veckans makrokalender är en av de mest fullspäckade under hela Q1, särskilt i USA där handelsdiskussionerna är planerade att fortsätta i Washington. I veckan sker också en omröstning om Theresa Mays plan B efter att hennes första Brexit-avtal röstats ner. Vi förväntar oss fortsatt volatilitet, men att globala aktier står högre om 12 månader än idag.

Fullspäckad makroagenda för amerikansk del
På makrofronten i USA finns flera intressanta punkter på agendan denna vecka, och det startar med BNP-siffror på onsdagen. Samma kväll lämnar Fed räntebesked. Vi förväntar oss en oförändrad styrränta och att fokus kommer att ligga på den efterföljande presskonferensen. Sedan december har Feds tonfall blivit betydligt mjukare till följd av höstens kraftiga börsnedgång, och marknaden kommer att leta efter tecken på hur stor hänsyn Fed tar till marknadssentiment och den senaste tidens svagare makrostatistik. På fredag kommer sysselsättningsstatistik från USA samt inköpsindex för industrin. Samtliga har potential att påverka marknaden. En god nyhet är att Donald Trump något oväntat beslutat att öppna upp statsapparaten igen, åtminstone fram till den 15:e februari. Sist men inte minst släpper även Kina PMI för januari. Vi förväntar oss fortsatt svaga siffror från Kina under årets första månader, och att ekonomin stabiliseras från och med andra kvartalet.

Tunga svenska bolag rapporterar veckan som kommer
Rapportsäsongen är i full gång och i USA har nästan en femtedel av bolagen i S&P 500 redan rapporterat. I USA kommer fokus bland annat att ligga på de bolag som använder komponenter gjorda i Kina eller använder kinesiska underleverantörer, samt om den ansträngda arbetsmarknaden börjar resultera i marginalpress. Frågan är om bolagen klarar att föra över kostnaderna på konsumenterna. I Europa börjar rapportsäsongen precis dra igång på allvar, och svenska bolag är som vanligt tidigt ute med sina rapporter. Den här veckan rapporterar bland annat storbankerna, flera verkstadsbolag samt modejätten H&M.

Trump vill inte ha börsfall som bakgrundsfond till presidentkampanjen
USA och Kina sätter sig återigen vid förhandlingsbordet den 30 januari då en kinesisk delegation anländer till Washington. Vi tror att båda sidor har en betydligt starkare vilja än tidigare att föra en konstruktiv dialog. Såväl den kinesiska tillväxten som aktiemarknaden lider redan av tullarna, men även USA börjar känna av de negativa effekterna. Till hösten startar kampanjerna inför det amerikanska presidentvalet, och Donald Trump har redan varit tydlig med att han avser att kandidera. Då Trump mäter sin framgång i hur mycket börsen stigit är han sannolikt inte intresserad av att ha en aktiemarknad i fritt fall och en svag amerikansk ekonomi som bakgrundsfond till sin kampanj. Även om förhandlingsviljan bör ha ökat betydligt, finns fortfarande områden som kommer att vara svårare att hitta lösningar på än andra. Dit hör Kinas program ”made in China 2025”, skydd av immateriella rättigheter samt påtvingad överföring av teknologi i samband med att utländska företag etablerar sig i Kina. I slutet av januari träffar den kinesiska förhandlaren Liu He USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer, och det blir den första omgången av officiella förhandlingar sedan eldupphöret startade. Vi förväntar oss att en överenskommelse nås senast under andra kvartalet 2019.

Brexit närmar sig med oklar utgång
När det gäller Brexit kan det bli en något lugnare vecka. Just nu finns ingen majoritet för någon typ av Brexit alls i parlamentet, och när tiden nu börjar rinna ut ser vi två mer sannolikt scenarion; antingen får Theresa May igenom sitt avtal i något modifierad form (40 procent sannolikhet), eller så utlyser man en ny folkomröstning (30 procent sannolikhet). På tisdagskvällen röstar det brittiska underhuset om frågan. Värt att nämna kan vara att IMF har kapat sin globala tillväxtprognos till följd av handelskriget och Brexit. Även ECB sa i samband med det senaste räntebeskedet att riskerna främst finns på nedsidan, och europeiska PMI indikerar även de att lägre tillväxt är att vänta.