Marknadsnytt baissig Trump får börserna att vända ner i USA

Trumps var baissig inför mötet med kinesiska vice premiärministern Liu He vilket fick amerikanska börser att vända nedåt sent igår. Det visade sig emellertid att Kina kan tänka sig att möta vissa av de amerikanska krav som listats. Bland annat sägs Kina vara berett att minska det årliga handelsöverskott med USA med $200mdr. Detta ska uppnås genom att man öppnar upp den kinesiska marknaden för fler amerikanska varor. Kan vara tecken på att Kina trots allt är villiga att försöka undvika ett eskalerat handelskrig. Förhandlingarna fortsätter under dagen. Samtidigt rapporteras inga framgångar i Nafta-diskussionerna Nafta mellan USA, Kanada och Mexico.

Det är blandat på de asiatiska marknaderna men övervägande grönt. Samtidigt fortsätter amerikanska räntor uppåt. Nu på morgonen handlar 10-åringen kring 3.12% under en viss brantningstendens. Med allt högre yield på Treasuries kan investerare hitta obligationsräntor i USA som ligger en bit över europeiska utan att ta så mycket duration. Samtidigt fortsätter Brent att lyfta även om priset backat tillbaka under $80/fat. Eftersom USD samtidigt går starkt har oljeprisuppgången i SEK varit kraftig. Sedan mitten av februari har Brent gått upp med 38% i kronor. Bensinpriset har inte hängt med fullt upp men är upp 11.5% under samma period (och ligger på högsta någonsin). Finns risk för att priserna kommer fortsätta upp och att inflationsprognosen behöver lyftas. BEIs gynnas av energi och lyfter mer än korta nominella räntor som hålls nere av Riksbankens större fokus på underliggande inflation (se graf).

Man kan ana att högre UST räntor, högre olja och starkare USD börjar skava lite här och där. Börser fortsatt uppåt trots högre premier i UST. Det börjar se stretchat ut på många fronter och vi har ju börjat se en del sett effekter på EM valutor så som Turkiska Lira och Argentinska peso.
Paypal köper iZettle för motsvarande SEK19mdr just innan bolaget skulle introduceras på börsen. Har inte sett några detaljer kring köpet och om det skulle ha någon bäring på kronan.

För dagen kan noteras att Riksgälden släpper siffror för staten betalningar. Skatteintäkter har varit en smula svagare än prognos de senaste månaderna. Får se om det fortsätter. I övrigt relativt tunt i kalendern med tysk PPI och europeiska handelsbalans som ”huvudnummer”.