Dur på amerikansk börs med S&P500 som handlar upp för första gången i september två dagar i rad och man kanske ställer sig frågan om risksentimentet har vänt till det bättre. Tyvärr ligger det nog nära till hands att förklara uppgången med vilken bana orkanen Florence tar för tillfället. Kikar vi på asien-börserna ser det ganska så negativt ut med få tecken på att riskbilden har förbättrats. Det kanske inte är så konstigt då handelskrig fortfarande i högsta grad är aktuellt som tema vilket på bästa sätt utrycks i hur vi handlar EM-tillgångarna som inte heller mår särskilt bra av det faktum amerikanska räntor också är på frammarsch.
I Asien är det föga förvånande fokus på hängig kinabörs och yuan där börsen tyngs på snack om att Peking har gett order till PBOC att ”noggrant styra” sin fine-tuning vilket verkar tolkas som att banken kommer delvis att avstå och kanske tom dra in likviditet från marknaden. Lägg till det faktum att Trump verkar flörta med tanken att frysa tillgångar eller till och med beslagta kinesiska tillgångar hos företag som döms till att ha stulit amerikanska immateriella rättigheter (läs copyright) vilket i sådana fall skulle innebära en kraftfull eskalering av handelskriget mellan USA och Kina.
Summa summarum kan vi nog se mera problem på den kinesiska börsen och yuanen under hösten vilket gör det generellt svårt för hela Asien Emergin Markets-kollektivet att lyfta. Lägg till det faktum epicentrum av hela EM-krisen, Turkiet, Argentina, Sydafrika, Brasilien och Ryssland på intet sätt är borta från radarskärmen och mycket väl kan komma i spel igen så förstår man också varför marknaden har så svårt att släppa jakten på ”safe heavens”.
Imorgon torsdag håller turkiska centralbanken, CBRT, räntemöte som mycket väl kan bli den trigger vi väntar på för mera EM-stök och där ännu en körare på TRY kommer att bli signal att hålla riskaptiten på en låg nivå.
Kalendern kickade igång nu på morgonen kl 08:00 med svenska inflationsförväntningar i form av ”stora” Prospera. Kantars Sifo Prosperas kvartalsvisa undersökning visar att inflationen väntas ligga på 2 procent på ett års sikt, en uppgång från 1,9 procent. Även på två års sikt hoppar förväntningarna upp ett snäpp till 2,1 procent men ligger sedan fast på den nivån på fem års sikt enligt Prosperan.
Kl 11:00 ser vi europeisk industriproduktion för juli samt sysselsättning för Q2. Kl 14:30 ser vi amerikansk PPI för augusti. Dessutom får vi två tal ut från FED. Kl 15:40 talar Bullard och kl 18:45 talar Brainard vilket också får avsluta dagens kalender.