Ny prognos – två räntehöjningar och att ett rebelliskt Italien utmanar EU

Lite blandat på de asiatiska börserna under natten där Nikkei återhämtat sig något medan de kinesiska handlar på svagt minus. På valutasidan står kiwin för den stora rörelsen efter att inflationen överraskade positivt. Igår kväll lämnade Italien till slut in det omtalade budgetförslaget och EU-kommissionen har nu  två veckor på sig att lämna ett utlåtande, som väntas bli negativt, och därefter har Italien 3 veckor på sig att revidera budgeten.

Igår publicerade vi nya valuta- och inflationsprognoser och därmed ändrar vi vår vy på Riksbanken under 2019. Efter förra veckans höga inflationsutfall reviderar vi vår prognos och lyfter den tre tiondelar under 2019. Vår nya prognos ligger i linje med Riksbanken fram till mitten av 2019 vilket är anledningen till att vi nu räknar med att Riksbanken gör sin andra höjning i juli nästa år – läs mer om vår vy på Riksbanken här.

Nyheter kring Brexit, Donald Tusk skrev i ett email att en ”no-deal” Brexit är mer trolig än någonsin tidigare. Idag kommer det att hållas en diskussion i det brittiska parlamentet kring Brexit och främst den svåra gränsfrågan. I övrigt en tunn kalender, ZEW från Tyskland kl 11 och industriproduktion och arbetsmarknadsmåttet JOLTS från USA kl 15.15 respektive 16.00.