Det stimulanspaket ECB levererade förra veckan var mindre än marknaden väntat sig, men riskaptiten förblev god och börsen klättrade vidare uppåt tack vare att både USA och Kina tycks måna om en god stämning inför de nya handelssamtalen. På onsdag 20.00 lämnar Fed ett nytt räntebesked.
Oljepriset stiger efter drönarattack
Minskad politisk risk den senaste tiden har fått börsen att lyfta. Helgens drönarattack mot oljeproduktionsanläggningarna i Saudiarabien som slagit ut 5 procent av den globala oljeproduktionen, skapar dock viss ny oro. Oljepriset stiger tillsammans med oljerelaterade aktier, samtidigt som flygbolagsaktier tappar på förväntningar om stigande bränslekostnader. Att kursrörelserna inte blir större beror på att Saudiarabien sannolikt klarar av att kompensera för produktionsbortfallet, även om det kan ta upp till några veckor att nå upp till full kapacitet. Exporten från Saudiarabien går dessutom huvudsakligen till USA, Kina, Japan och Sydkorea som alla har stora strategiska oljereserver och därför inte påverkas nämnvärt så länge inte bortfallet blir långvarigt.
ECB har gjort sitt – nu behövs finanspolitikens hjälp
Förra veckans räntebesked från den europeiska centralbanken, ECB, var inte fullt så mjukt som marknaden väntat sig. Utöver en räntesänkning till -0,5, vilket var något mindre än marknaden väntat sig, så ska ECB återigen stödköpa obligationer för 20 miljarder euro per månad så länge det behövs. Dessutom ska bankerna delvis skyddas från effekterna av minusräntan med hjälp av en egen nollränta. Mario Draghi antydde dessutom att ECB nu har gjort vad man kan, och att stöd behöver komma från finanspolitiken (läs: Tyskland) för att det verkligen ska få effekt på tillväxt och inflation. Beskedet har fått europeiska räntor att stiga. Vi tror dock inte det är starten på någon ihållande rörelse uppåt då inflationsförväntningarna är låga och tillväxtutsikterna bleka. Dessutom rasar handelskonflikten vidare trots vissa vänliga gester från Trump och Xi den senaste tiden. Skulle USA och Kina mot förmodan komma överens om ett handelsavtal i närtid riskerar Europa istället att hamna i skottgluggen.
Fed huvudnumret på veckans agenda
På onsdag kl. 20.00 svensk tid är det dags för Fed att lämna räntebesked samt nya prognoser för tillväxt, inflation och arbetslöshet. Vi förväntar oss en ny räntesänkning till följd av sjunkande inflationsförväntningar, svagare tillväxt i USA såväl som globalt, samt fortsatt hög geopolitisk osäkerhet som riskerar att fördunkla bilden ytterligare. Retoriken väntas bli mjuk, men utan att Fed förbinder sig till fler räntesänkningar. Vi behåller en övervikt i amerikanska aktier eftersom USA väntas stå emot handelskriget bäst, och penningpolitiken har mer att ge än i andra regioner.
Litet manöverutrymme för Riksbanken
Att andra centralbanker mjuknat bör minska Riksbankens manöverutrymme och vi tror det blir svårt att gå vidare med en räntehöjning till årsskiftet. Det riskerar att stärka kronan vilket i sin tur sänker inflationen eftersom importpriserna blir lägre. Vår bedömning är att chansen är större att nästa ränteförändring istället blir en sänkning. Men även om Riksbanken skulle höja en gång till så väntas styrräntan sedan blir kvar på 0 procent under en överskådlig framtid, med risken på nedsidan snarare än uppsidan. För den med pengar på ett sparkonto eller med ett bolån väntas därmed inga stora förändringar framöver. Mitt bästa tips blir därför att använda utrymmet de låga räntorna ger i plånboken till att spara ihop en större kontantinsats och en buffert för högre amorteringar nästa gång flyttlasset går.
Slutligen väntar också en del intressant makrostatistik under veckan. I Kina släpps siffror över detaljhandel, industriproduktion och investeringar. I USA är fokus förutom på Fed-beskedet förstås, på data över industriproduktionen. För europeisk del väntas inflationssiffror och konsumentförtroende. Vi håller utkik efter tecken på fortsatt inbromsning samt hur konsumenterna mår. Trots fortsatt osäkerhet, främst av geopolitiskt slag, behåller vi en liten övervikt i aktier med fokus på USA.