Nytt maxtak på 600 kronor för pensionsflytt

600 kronor är från och med den 1 april det nya maxtaket för flytt av pensionsförsäkringar. Taket på 600 kronor innebär att det nu går att till en rimlig kostnad flytta fond- och depåförsäkringar som det tidigare har kunnat kosta tiotusentals kronor att flytta.

Den nya lagen innebär att det från och med den 1 april får kosta maximalt 0,0127 prisbasbelopp att flytta en pensionsförsäkring. För 2021 betyder det att en flytt får kosta 600 kronor.

– Det nya förslaget gör det möjligt att till en låg kostnad samla sitt pensionssparande på ett och samma ställe vilket ger en bättre överblick. Dessutom kan man flytta sitt sparande från försäkringar med höga skalavgifter utan att straffas med en hög flyttavgift. Det är en tydlig förbättring av villkoren för alla pensionssparare, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Den nya lagen gäller enbart försäkringar som är tecknade efter den 1 juli 2007. Har du tecknat en pensionsförsäkring tidigare, så gäller alltså inte maxtaket. Taket gäller heller inte försäkringar med traditionell förvaltning.