Privatekonomen svarar: Hur förstår man sig på orangea kuvertet?

30 jan 2024

Orangea kuvertet för 2024 landar nu i brevlådorna runt om i Sverige. Har du en digital brevlåda får du det där, annars kommer det hem till dig i brevlådan. Det orangea kuvertet skickas ut till alla i Sverige som under året har tjänat in allmän pension. Många kan tycka det är lite krångligt att förstå hur man ska tolka det som står i orangea kuvertet. Danske Banks privatekonom Jennie Sandén reder ut det.

Vad är det första jag ska tänka på när kuvertet kommer?

Jennie Sandén: Det absolut första du ska göra är att öppna kuvertet och läs igenom det. Jag förstår att det är många som kanske tycker det är trist och lite svårt att försöka förstå sig på sin pension men det är otroligt viktigt.

Vad innehåller då orangea kuvertet?

Jennie Sandén: Det innehåller en översikt av din allmänna pension, det innehåller dock inte din tjänstepension eller privata sparande. I orangea kuvertet kan du se förändringarna i din allmänna pension för det senaste året och du kan också se hur dina fonder i premiepensionen har utvecklats.

Vad är allmän pension?

Jennie Sandén: Den allmänna pensionen består, för de allra flesta, av två delar och båda delarna grundar sig på din inkomst. Det kan både vara inkomst så som lön men också till exempel föräldrapenning eller sjukersättning. Den ena delen av den allmänna pensionen är inkomstpension och den andra delen kallas premiepension.

Vad är egentligen premiepension?

Jennie Sandén: Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen. Dessa pengar kan du själv placera i fonder. Gör du inget aktivt val kommer pengarna ligga kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Kan man göra något för att öka sin allmänna pension?

Jennie Sandén: Det finns många saker som påverkar hur mycket du får i allmän pension. Hur många år du arbetar. Arbetar du fler år så kommer du få mer i avsättning till din allmänna pension. Hur mycket du har i lön. Det finns dock ett intjänandetak så hög lön genererar automatiskt inte mer i allmän pension. Hur du placerar pengarna i premiepensionen. Får du högre avkastning på din premiepension har du mer pengar den dagen du går i pension. Tycker man att det är krångligt att förstår sig på sin pension så är min rekommendation att prata med en rådgivare på sin bank eller pensionsbolag.