Lev i nuet

Sparande – så kommer du i gång

Nytt år – nya vanor. Träningsmål och kost i all ära, men det finns ett infriat nyårslöfte som både gör dig trygg och öppnar upp för nya, kittlande möjligheter. Vi pratar såklart om sparande. Men hur kommer man egentligen i gång? Här är tipsen som förvandlar snack till verkstad.

1. Ta reda på ditt sparutrymme

Gör en budget för året och bestäm en lämplig summa utifrån den. Och kom ihåg – allt sparande räknas, även om det bara handlar om hundra kronor i månaden. Vill du lösgöra mer pengar till ditt sparande? Då finns det flera knep att ta till, bland annat genom att jämka ränteavdraget på ditt bolån.

2. Bestäm hur du ska spara

Det må vara lockande att börja lägga undan pengar till den här härliga resan, men din första prioritet bör alltid vara ett tryggt buffertsparande. Satsa på ett traditionellt sparkonto med insättningsgaranti, eftersom pengarna ska vara lättillgängliga. Är buffertsparandet på plats? Grattis, då kan du börja målspara. Exempelvis genom att investera i fonder och aktier och se dina pengar växa på lång sikt.

3. Spara först – slösa sen

För att skapa en långsiktig vana bör du lägga undan din valda summa direkt när lönen kommit in på kontot. På så sätt kan du spendera det du har kvar med gott samvete. Har du en slant över i slutet av månaden? Sätt in den som en engångssumma på sparkontot eller passa på att lägga undan till något extra härligt, som de där snygga skorna eller ett lyxigt restaurangbesök.

4. Köp ingenting på avbetalning

Ett säkert kort för att röra till både budget och sparande är att köpa saker på kredit. Spendera bara de pengar du har så kan du vara säker på att din ekonomi stannar i dina händer.

Känns det motigt? Läs på om ränta-på-ränta-effekten (världens åttonde underverk enligt Albert Einstein!). En riktig spar-morot som får dina pengar att växa (nästan) av sig själva.

Intresserad av att komma igång med ditt sparande? Lyssna till Danske Banks privatekonom Jennie Sandéns bästa tips här.