Så kommer du igång med ditt sparande!

Nyårslöfte på gång? Ett vanligt nyårslöfte är att komma igång med sitt sparande. Men hur kan man då se till att detta löfte faktiskt blir verklighet?

För det första: bestäm dig verkligen för att spara! Det är lätt att spendera först och spara det som blir över, men tänk istället tvärtom – dra sparandet direkt från ditt konto, samma dag som lönen kommer. Öppna ett sparkonto med ränta där du bygger en sparbuffert. Har du redan en buffert ihopsparad, eller när du väl når dit, då är det dags att investera ditt sparande i aktier och fonder. Sprid gärna dina risker i breda, globala indexfonder så att du inte lägger alla ägg i samma korg.

För det andra: om du har bolån är det bra att jämka ränteavdraget. Detta innebär helt enkelt att du betalar rätt skatt från början, och inte behöver vänta tills skatteåterbäringen kommer som en större klumpsumma. Många kan tycka att det är härligt med en större summa som kommer in, men tänk på att om du inte jämkar och då betalar mer skatt än du egentligen ska så kan detta ses som ett skattefritt lån. Du kanske istället ska se till att få ut dessa pengar direkt, och spara eller investera dem?

För det tredje: gör absolut inga köp på avbetalning eller på kortkrediter. Detta blir oftast betydligt dyrare i slutändan.

Och slutligen – har du minsta fråga eller fundering, tveka inte att kontakta din bank för råd och hjälp längs vägen.

Läs mer om sparande och placeringar.