PSD2 – vad du bör tänka på

Det nya direktivet kommer skapa fler lösningar och fler tjänster för kunderna och Fintechbolag får en möjlighet att ta sig in på bankmarknaden. Det är bra med konkurrens.

PSD2 kräver dock att kunderna ger sitt medgivande innan bankerna lämnar ut deras personliga finansiella information till tredje part.  Vilket ställer krav på konsumenterna.

Lars Sjögren betonar vikten av innan man klickar i ”ja” i olika rutor digitalt ska man tänka igenom vad man egentligen gör. Var försiktig med data och se till att veta vem du gör affärer med.

Finansinspektionens Per Nordkvist är också positiv till betalningsdirektivet, men håller med Lars Sjögren om att det finns risker, då fler tjänster kan göra det svårare för konsumenterna, och att det är viktigt att veta vem som man egentligen tecknar avtal med.

 

Lars Sjögrens tips för vad konsumenten ska tänka på

 • Integritet
  Idag skyddas dina finansiella data av omfattande banksekretess. Men från 1 maj bestämmer du själv vem som ska få tillgång till din information – och då är det viktigt att du känner till vilka risker som kan uppstå.
 • Kartläggning
  Med tillgång till dina finansiella data kommer företag kunna kartlägga dig och ditt beteende i ännu större utsträckning. Det finns en anledning att se upp med skräddarsydda tjänster och erbjudanden – till exempel snabblån före lön.
 • Läs det finstilta
  Var noga med att läsa det finstilta, för att till fullo förstå vem du lämnar ut dina personliga uppgifter till samt hur informationen om dina finansiella data ska användas.
 • Se till dina egna behov
  Behöver du verkligen den tjänst som erbjuds? Vad kostar den i så fall? Betala inte för något du inte behöver.
 • Var noga med vem du gör affärer med
  PSD2 gör det möjligt för många nya aktörer att komma in på bankmarknaden. Se till att de är seriösa och att deras tjänster är till fördel för sig om du ska lämna ifrån dig information.
 • Tänk på priset
  Med PSD2 kommer en ökad transparens och konkurrens på bankmarknaden. Se över vilka tjänster du betalar för i dag och hur mycket – det kan finnas pengar att spara.

 

Läs hela intervjun i Expressen här.