Rekordmånga bostadsrätter sålda i juli – stabil prisutveckling

Danske Bank släpper sin månatliga boprisindikator med siffror för juli. Prisutvecklingen på bostadsrätter inom Stockholms kommun visar på nästintill oförändrade priser under juli. Detta innebär att prisnivån på bostadspriserna fortfarande är lägre än vad dem var precis innan Covid-19, men jämfört med bostadspriserna i juli 2019 har priserna stigit omkring 4 procent.

Anmärkningsvärt är att det sålts omkring 50 procent fler bostadsrätter än vad som är normalt under juli månad. Antalet sålda lägenheter är på en nivå som aldrig tidigare har uppmätts för juli sedan boprisindikatorn startade 2014. Detta beror troligtvis på att fler väljer att semestra på hemmaplan vilket i sin tur gör att hushållen kan ägna mer tid åt bostadsfunderingarna.

– Priserna på Stockholms bostadsrätter steg endast marginellt i juli, men under hög omsättning. Det får ses som ett styrketecken under rådande omständigheter. ”Hemestrandet” till följd av pandemin tycks ha fått hushållen att rikta intresset inte bara mot bostäder, vi noterar att priserna på t ex fritidshus och fritidsbåtar har dragit iväg uppåt. Svårigheter i stora delar av världen att bemästra spridningen av Covid19 gör att den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden kan bestå även om osäkerheten är fundamental, menar Michael Grahn, chefekonom Danske Bank Sverige.

Om Danske Banks Boprisindikator
Danske Banks Boprisindikator är en modell  som visar hur priserna på bostadsrätter i Stockholm utvecklats den senaste månaden. Undersökningen baseras på uppgifter om avslutade bostadsaffärer från bostadssajten Hemnet och ger samtidigt en prognos om utfallet av Valueguards Housing Index (HOX) för bostadsrätter i Stockholm.

Boprisindikatorn för juni 2020 hittar du HÄR