Danske Bank har nyligen reviderat sin ränteprognos. Prognosen är nu att Riksbanken kommer att behålla den nuvarande räntenivån tills vidare. För många svenska bolag är det väldigt dåliga nyheter. Anders Gullesjö, chef företagsmarknaden på Danske Bank, menar att många kunder har en mycket pressad situation. Det finns behov av omedelbara stimulanser. Antingen genom räntesänkningar eller andra ekonomiska lättnader för att stärka företagens ekonomiska situation och undvika ett värre scenario.
Osäkerhet och behov av starka incitament
Effekterna av räntesänkningarna har ännu inte slagit igenom på bred front och konsumenterna har inte börjat konsumera i den utsträckning som Riksbanken räknat med vilket fördröjt återhämtningen. Osäkerhet präglar marknaden och företagen avvaktar med investeringar för att analysera konsekvenserna av Trumps handelspolitik. Enligt Svenskt Näringsliv är det små- och medelstora företag som drabbas hårdast av osäkerheten och ökade kostnader.
Vad kan man göra för att dra i gång Sverige? Enligt Riksbankens senaste prognos förväntas inflationen ligga över det långsiktiga målet på 2 %. Det gör att det krävs en balansgång mellan att stimulera ekonomin genom lägre räntor och att hålla inflationen i schack.
De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att Sveriges BNP minskade med 0,5% i januari. Att ekonomin krymper påverkar både produktionen i tillverkningsindustrin och byggverksamheten negativt. Enligt SCB har även exporten minskat, vilket innebär att Sveriges ekonomi är känslig för globala förändringar.
-Starka incitament och tydliga snabba åtgärder behövs för att stimulera företag att investera mer inom landet och därmed säkerställa långsiktig ekonomisk tillväxt och stabilitet. Riksbanken bör agera snabbt för att förhindra en längre period av lågkonjunktur, där investeringar och sysselsättning riskerar att drabbas än hårdare, säger Anders.
Konsumenterna också under press
Men det är inte bara företagen som står inför utmaningar. Även konsumenter kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Hur länge kan både företag och konsumenter hålla ut utan ytterligare stöd? Vad tycker Anders att man ska göra för att få hjulen ska börja rulla igen i den svenska ekonomin?
– Nu ser vi ett tryck upp på de långa räntorna och det är inte ett bra tecken för företag som redan nu har det tufft. Men finns även andra åtgärder som Regeringen kan överväga för att stimulera ekonomin, till exempel genom att investera i infrastrukturprojekt, öka offentliga investeringar eller genom att införa riktade skatteincitament för företag som vill växa och investera i exempelvis forskning och utveckling. En sådan strategi skulle kunna hjälpa till att återuppbygga förtroendet på marknaden och stimulera efterfrågan.
Riksbanken och regeringen står nu inför en svår väg att navigera. De måste väga inflationens konsekvenser mot behovet av att ge ekonomin en nödvändig stimulans. Företag och konsumenter behöver tydliga och snabba åtgärder för att inte riskera en längre period av lågkonjunktur.