Globala aktiemarknader föll brant i oktober, ner 10 procent från toppen i september. Att rapportsäsongen var stark hjälpte inte då investerarna fokuserade på minsta svaghet i prognoserna, snarare än det faktum att vinstutvecklingen är stabil i både USA och Europa. Men just som november tog sin början, bestämde sig Donald Trump för att rädda dagen genom att twittra att handelsdiskussionerna med Kina ”flyter på fint”. Låt oss hoppas att det stämmer.
Vinstutvecklingen är stabil…
Den pågående rapportsäsongen kan inte beskrivas som något annat än stabil. I USA har fler bolag än vanligt slagit estimaten, och för S&P 500 är den förväntade vinsttillväxten 22 procent i år. För STOXX 600 väntas en vinsttillväxt på 9,4 procent i år, vilket gör 2018 till ett starkt år med europeiska mått mätt. I Norden är utvecklingen något mer dämpad. Färre bolag har överträffat förväntningarna vad gäller försäljning och vinst, men vår bild är att det beror på att förväntningarna är högt ställda. Fundamentalt är nordiska bolag inne i en stark vinstcykel där energi, material och industri sticker ut med högst vinsttillväxt.
… men det finns gott om orosmoln…
Riskaptiten är för närvarande nedtryckt av en kombination av hög politisk risk, rädsla för stigande räntor och att konjunkturcykeln har toppat, vilket betyder att lägre vinsttillväxt är att vänta. Lägre tillväxt är dock inte samma sak som att en lågkonjunktur står för dörren, och den förväntade vinsttillväxten är hög både i år och 2019. Det ger fortsatt stöd åt aktier. Med det sagt finns det också fog för oro. Mellanårsval i USA, svåra Brexit-förhandlingar, budgetdramatik i Italien och sist men inte minst handelskriget som mullrar vidare tills Donald Trump twittrar något annat.
Spänningarna mellan USA och Kina har lättat, och vi ser 60 procent sannolikhet för eldupphåll när presidenterna Xi och Trump möts den 1:a december. En utebliven överenskommelse kan dock inte uteslutas, och det skulle betyda att USA tullbelägger all import från Kina med 25 procent efter årsskiftet. Även om mötet resulterar i ett handslag, kommer ett slutligt avtal troligtvis att dröja en bra bit in i 2019. Förra veckans PMI-siffror i Kina var de svagaste på över två år, vilket bekräftar att lägre tillväxt är att vänta till följd av handelskriget. Kina har vidtagit både penning- och finanspolitiska åtgärder, men det dröjer några månader innan det slår igenom i siffrorna. PMI bekräftade också att tillväxten i USA är fortsatt stark, medan Europa bromsar in. Vår bild är dock att recessionsrisken i Europa är låg, då tillväxten fortfarande är solid och över trend.
… och volatiliteten är här för att stanna.
Toppande tillväxt, stigande räntor och att den globala ekonomin är på väg in i den senare delen av konjunkturcykeln innebär att volatiliteten är här för att stanna. Investerare behöver fokusera på sin långsiktiga strategi och riskkontroll, och rebalansera efter större korrektioner eller rallyn på marknaden. Låga men stigande räntor tynger avkastningen på obligationer, medan tillväxt och god vinstutveckling ger stöd åt globala aktier. Vi förväntar oss att aktier ger högre avkastning än obligationer de kommande tolv månaderna.
Marknadspåverkande händelser veckan som kommer
Den 6 november hålls mellanårsvalen i USA, och vi förväntar oss en splittrad kongress med begränsad påverkan på börsen och ekonomin. Idag måndag kommer tillverknings-ISM för USA, och på onsdag väntar ett amerikanskt räntebesked, dock utan större nyheter då inga prognoser uppdateras och ingen presskonferens hålls. I Kina publiceras handelsbalans och valutareserv, vilket kommer att ge en bild av hur handelskriget slår mot exporten, samt hur mycket Kina intervenerar på valutamarknaden för att stötta yuanen.