Stockholm på pallplats som Europas viktigaste startupstad

Stockholm har alltid varit en stad för entreprenörer, och många globala jättar har sett dagens ljus i Stockholm. Nu ökar Stockholm dessutom på sin roll som hub för startups ytterligare – trots coronapandemin.

Går om Berlin under en brinnande pandemi

Stockholm har länge legat på fjärde plats bland Europas främsta startup-städer efter de stora, internationella startupmetropolerna London, Berlin och Paris. I under inledningen av covid-19pandemin syntes tecken på att riskaptiten i marknaden skulle minska avsevärt och mycket riktigt – i Stockholm fanns en viss avmattning i Q2 2020. Denna trend var dock inte bestående, utan redan under Q2 kom återhämtningen. Andra halvåret 2020 var starkt; totalt sett har Stockholm under det senaste året gått förbi Berlin och seglar nu upp på plats tre över städer med högst investeringar i startups. Och det är mycket internationellt kapital som strömmar in i den svenska startup-communityn.

– Covid-krisen skiljer sig mycket från en traditionell lågkonjunktur där riskaptiten vanligtvis minskar drastiskt. Under 2020 såg vi en stor oro inledningsvis. Men sedan har riskkapitalet tvärt om ökat, mycket tack vare utländska investerare. Nu behöver Stockholm förvalta den positiva trenden för att öka antalen Soonicorns och Minicorns, bolag som kan skapa nya jobb som ersättning för alla de som försvinner i pandemins spår, säger Stefan Granlund, Head of Growth & Impact Danske Bank Sverige.

Sverige har under de senaste åren fungerat som grogrund för ett stort antal spännande tillväxtbolag där en global expansion varit en del av planen från start. Bland dessa bolag märks välkända varumärken som Klarna, Kry, Mathem och Tink.

– Danske Bank ökar fokus på Sveriges snabbväxande bolag och inrättade nyligen en ny enhet för Growth, där dessa bolag som har behov av rådgivning och finansiella tjänster får stöd i den fas de befinner sig i. Bankens globala nätverk är ett stort stöd när man gör en internationell tillväxtresa och där har Danske Bank en mängd expertis att tillgå. De minsta bolagen kommer fortsättningsvis stöttas via Danske Banks startupplattform The Hub, avslutar Stefan.

Här kan du läsa mer om The Hub.
Här kan du läsa fler artiklar kring startup och innovation.