Svensk-finskt vätgasprojekt får söka EU-medel

Sverige ställer sig bakom vätgasprojektet Nordic Hydrogen Route’s ansökning om medfinansiering från EU-fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF Energi). Nordic Hydrogen Route är en 100 mil långvätgasledning. Ledningen planeras längs kusten i Bottniska viken mellan Örnsköldsvik i Sverige och Vasa i Finland.

– Fossilfri vätgas bedöms i Sverige vara den bästa lösningen för utfasning av fossila bränslen i flera industrisektorer, säger, energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Projektet utvecklas av det svenska energibolaget Nordion Energi och Gasgrid Finland. Det har sedan tidigare utsetts som ett projekt av gemensamt europeiskt intresse. Totalt omfattar utlysningen inom CEF Energi 850 miljoner euro. EU kan medfinansiera projekt upp till 50 procent för förstudier eller anläggningsarbeten. Totalt kan 65 vätgasprojekt inom EU ansöka om medfinansiering i denna utlysning.

Om projektet realiseras kan Nordic Hydrogen Route bidra till att genomföra industriomställningen i Norrland och komplettera elsystemet.

Se intervju med Vattenfalls expert på vätgasprojekt, Mikael Nordlander och intervju med Lars Andersson på Energiföretagen.