Tine Choi kommenterar marknadsoron

Återigen faller Nasdaq, S&P500 och Dow Jones, denna gång med mellan 3,75% och 4,15%. Halva nedgången skedde i den sista timman av handelssessionen och den accelererade fram till stängning. VIX (volatilitetsindex) steg igen men inte till i närheten av de nivåer vi såg tidigare i veckan. I andra delar av marknaden (obligationer och råvaror) var det lugnare relativt aktiemarknaderna, vilket stöder vår tes om att nedgångarna är mer tekniska än långsiktigt nya trender. Man kan argumentera för att gårdagens nedgång var mer lik en klassisk nedgångsfas eftersom cykliska aktier ledde nedgången, men vi anser ändå att det i det här läget inte finns anledning till oro.

Vad var det som hände igår?
Några kommentatorer hävdar att Dudleys kommentar om att ”det hittills är små potatisar” (so far this is small potatoes) gjorde saken värre. Vad Dudley egentligen säger är att Fed inte är så oroliga för kortsiktigt oroliga marknader utan fokuserar på den reala ekonomin och där ser de vad de vill se och vad de förväntar sig att se. Det ska inte påverka Feds nuvarande strategi, vilket är positivt. Utmaningarna med att stänga budgetförhandlingarna gjorde inte saken bättre eftersom det dessvärre ökade osäkerheten. De senaste uppdateringarna antyder att en överenskommelse har godkänts av Senaten.

Asien har tagit till sig oron från USA där Kina leder en bred nedgång. Den mest uppenbara förklaringen till det är det Kinesiska nyåret som inträffar nästa vecka. Investerarna tar det säkra före det osäkra och tar bort risk före ledigheten, då de förmodligen anar att oroligheterna kommer att fortsätta ett tag framöver. Även om detta är ett köptillfälle så verkar det som att majoriteten av investerarna är mer intresserade av att bevara sitt kapital (försvara det efter de senaste årens uppgångar) än att utsätta sig för mer risk, och det kommer att göra markanderna oroliga tills vi får nya nyheter kring tillståndet i ekonomin som kan sätta en riktning och lugna marknaderna.

Sammanfattningsvis ser vi fortfarande nedgången som tekniskt driven (dvs utan fundamentalt stöd) och med en osäker marknad bör man vara beredd på fortsatt volatilitet (svängningar) ett tag till. Vi behåller vår övervikt till aktier och därmed undervikt för obligationer. Vi är inte lika oroliga som marknaden för högre ränteläge eftersom vi anser att nuvarande nivå på marknadsräntor och penningpolitik kraftigt stöder aktievärderingarna. Därtill brukar högre marknadsräntor tendera att vara positivt för både aktieavkastning och värdering och inte vice versa som ibland framförs.

Den här artikeln är endast framtagen i informationssyfte och ska inte ses som en investeringsrekommendation. Tala alltid med en rådgivare innan du gör en investering och ta reda på om den passar din investeringsprofil.