New York Summit
Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Trump eller Biden – spelar det någon roll för börsen?

Med fem veckor kvar till presidentvalet i USA leder Joe Biden i opinionsmätningarna, och det återstår att se om gårdagens debatt mellan de två presidentkandidaterna gjorde något för att ändra den saken. Vad skulle en seger för Joe Biden respektive Donald Trump betyda för börs och bolag?

Historiskt har valet av president spelat väldigt liten roll för aktiemarknaden

Trumps personliga intresse i aktiemarknaden och hans förmåga att mäta sin framgång i hur många procentenheter S&P 500 stigit har varit en garanti för att fokus under hans mandatperiod legat på tillväxt, jobb – och börsuppgång. Frågan är dock hur mycket av utvecklingen på marknaden som är Trumps förtjänst, och hur mycket som beror på andra faktorer. Historiskt har det nämligen spelat väldigt liten roll för börsen som helhet vem som vunnit ett presidentval. Andra faktorer som huruvida konjunkturen blomstrat eller om vi befunnit oss i en kris, har varit betydligt viktigare.

Är det Trump som lyft börsen?

När Trump tillträdde efter Barack Obama var ekonomin redan på väg in i en stark tillväxtfas, vilket var den viktigaste drivkraften för aktiemarknaden under de första åren. När Trumps handelskrig fick marknaden på fall hösten 2018 så var det inte Trump, utan Fed, som fick sentimentet på marknaden att stabiliseras. Uppgången på den amerikanska börsen beror dessutom huvudsakligen på utvecklingen för de stora snabbväxande teknikjättarna, som rider på en global våg av ökad digitalisering. Den kan vi knappast tacka Trump för.

Likheter och skillnader mellan de två kandidaterna

Coronakrisen är långt mer betydelsefull för ekonomin och marknaden än vem som blir USAs nästa president. Men med det sagt finns det förstås politiska skillnader mellan Biden och Trump som kan spela roll både för börsen som helhet, och för enskilda sektorer.

• BOLAGSSKATT: Trumps skattepolitik är mer gynnsam för börsen än Bidens. Trump vill sänka bolagsskatten ytterligare vilket skulle öka vinsterna i amerikanska bolag. Biden vill istället höja bolagsskatten genom att ta tillbaka halva den sänkning de fick av Trump 2018.

• KONSUMTION: Biden vill minska skattetrycket för låginkomsttagare och dubbla minimilönerna. Mer i plånboken hos låg- och medelinkomsttagare skulle öka konsumtionen eftersom de tenderar att spendera snarare än spara. Det skulle gynna bolag exempelvis inom detaljhandeln, men det skulle också leda till ökade kostnader för enskilda bolag med många lågavlönade anställda som t ex Loomis.

• INFRASTRUKTUR: Både Trump och Biden vill satsa motsvarande 1 procent av BNP på investeringar i infrastruktur. Det gynna byggbolagen. Ett svenskt bolag med stor verksamhet i USA är Skanska.

• ALLMÄN OSÄKERHET: Trumps handelspolitik skapat betydande osäkerhet vilket i perioder tyngt globala aktiemarknader. Även twittrandet har orsakat volatilitet. Under Biden skulle vi äntligen slippa nattligt twittrande och regelrätta hot mot företag och länder.

• HANDELSTULLAR: Trumps tullar och hot om tullar har varit negativt för den globala industrin generellt, och för den europeiska industrin i synnerhet. Under Trump riskerar europeiska biltullar att tynga bolag som Autoliv och Veoneer. Under Biden skulle risken för nya tullar minska rejält även om det inte är säkert att han monterar ner de tullar som redan ligger.

• OLJE- OCH GRUVBOLAG: Trump vill satsa på fossila bränslen som kol och olja. Han vill fortsätta avreglera och lätta på utsläppsregler. Det kan gynna bolag inom olje- och gruvindustrin.

• VIND-, VATTEN- OCH KÄRNKRAFT: Joe Biden vill i rak motsatt till Trump minska beroendet av fossila bränslen och höja kostnaden för utsläpp. Istället vill han satsa på grön energi. Vindkraft, vattenkraft och kärnkraft kan alla komma att gynnas under Joe Biden. Även batteri- och elbilstillverkare kan bli vinnare.

• LÄKEMEDELSBOLAG: Både Trump och Biden vill sänka priserna på läkemedel vilket sänka vinsterna för läkemedelsbolagen. Inför valet 2016 var läget detsamma och då utvecklades läkemedelssektorn svagt. Under Medicare, det amerikanska sjukförsäkringssystemet som kom till under Obama, så förhandlar staten om priset för sjukvård, behandlingar med mera. Det finns dock en lag som gör att Medicare inte kan förhandla om priset på just läkemedel. Den vill Biden ta bort.

Börsens bästa vän är varken Trump eller Biden

Huruvida någon av kandidaterna kan driva igenom sin agenda återstår att se. För att det ska bli någon kraft i politiken krävs en majoritet i både Representanthuset och Senaten, vilket det är långt ifrån säkert att någon av dem lyckas få. Vinner Demokraterna en kammare och Republikanerna den andra så förvandlas presidenten – oavsett vem det är – till en så kallad lame duck.

Om Trump eller Biden blir USAs nästa president kan visst få effekter för enskilda bolag och på marginalen också påverka ekonomin och marknaden. Men det finns en person är ännu viktigare för börsen, nämligen den amerikanska centralbankschefen, Jerome Powell. Vilka signaler han sänder när det gäller ränta och obligationsköp väger betydligt tyngre för de finansiella marknaderna. Får vi ny oro på börsen i höst står det i hans makt att lugna marknaden – men knappast i Trump eller Bidens makt.