I slutet av förra året steg börsen rejält på förväntningar om såväl minskade handelsspänningar, som bättre tillväxt och högre bolagsvinster under 2020. Den här veckan är det dags att leverera för såväl Donald Trump, som för de första rapporterande amerikanska bolagen.
Högre förväntningar – mindre utrymme för besvikelser
Under året som gick var det inte bara aktiekurserna som steg, även värderingarna ökade. Minskad risk för både lågkonjunktur och ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina gjorde att riskaptiten ökade, och att marknaden blev villig att betala mer per vinstkrona. P/E-talen steg i genomsnitt med mer än 20 procent på globala aktiemarknader. Förväntningarna är med andra ord högre ställda än för tolv månader sedan, och utrymmet för besvikelser mindre. Det gäller särskilt för de cykliska bolagen, vars väl och ve hänger på att tillväxten inte tacklar av.
Den här veckan är det dags att leverera, både för Donald Trump som väntas skriva under ett handelsavtal med Kina nu på onsdag, och för de första amerikanska bolagen som släpper sina kvartalsrapporter senare under veckan. Detaljerna i handelsavtalet som är inte kända, men då Trump brukar vara bra på att snacka upp förväntningarna finns förstås en risk att det visar sig vara mindre omfattande än marknaden tror.
Speglar rapporterna att framtiden ser ljusare ut?
Förväntningarna på vinsttillväxten globalt har justerats ner den senaste tiden, men fortfarande är estimaten på höga nivåer. I år väntas vinsterna i USA öka med 9,4 procent och i Europa med 8,9 procent. Även för svensk del väntas en vinsttillväxt på över 9 procent i år. När rapportsäsongen nu börjar gäller det att bolagens prognoser för 2020 också speglar att framtiden ser lite ljusare ut än vi trodde för sex månader sedan. Den här veckan rapporterar ett antal amerikanska finanshus som JP Morgan, Wells Fargo, Bank of America och Goldman Sachs. För svensk del börjar rapportsäsongen först om en vecka då flera stora verkstadsjättar samt Ericsson rapporterar.
De största riskerna, och den högsta potentialen
De största riskerna för aktiemarknaden den närmaste tiden är bolagsrapporterna, delhandelsavtalet och de fortsatta handelssamtalen. Fortfarande finns också en viss risk att något händer i konflikten mellan USA och Iran som skapar ny oro. Men även om vi skulle få vissa rapportbesvikelser och handelsavtalet inte är riktigt så fantastiskt och storslaget som Donald Trump gärna vill få det att låta, så förblir aktier det mest attraktiva tillgångsslaget i år. En viss vinsttillväxt, något bättre konjunktur, låga räntor och starka konsumenter med välfyllda plånböcker talar alla för att börsen har mer att ge. Sedan kommer det säkerligen att bli en del turbulens längs vägen men då gäller det att fokusera på de långsiktiga drivkrafterna för börsen, och komma ihåg att marknaden kortsiktigt tenderar att överreagera både på bra och dåliga nyheter.
På agendan
Förutom ovan nämnda delhandelsavtal och amerikanska bolagsrapporter, finns även några intressanta punkter på makroagendan. I USA får vi inflationssiffror på tisdag, detaljhandelsstatistik på torsdag och på fredag släpps industriproduktionen för december.
I Europa släpper ECB protokollet från det senaste penningpolitiska mötet på torsdag. Eftersom det var Christine Lagardes första möte så kan det bjuda på en del intressant läsning. I Kina släpps BNP-siffran för Q4 på fredag. För svensk del släpps Valuegards boprisindex för december på fredag morgon.