Sverige statsminister, Ulf Kristersson, planerade en resa till Sydkorea där försvar, näringsliv och ny teknologi stod på schemat. Resan ställdes in, men behovet att studera Sydkoreas framsteg finns kvar då Sverige står inför utmaningar med en krympande befolkning, geopolitiska spänningar i närområdet och EU:s vikande konkurrenskraft.
Sydkoreas regerings och industrins förmåga att anpassa sig och förbli stabila trots interna politiska kriser kan ge värdefulla lärdomar för svenska företag. De robusta demokratiska institutionerna i kombination med en innovativ ekonomi gör att den globala påverkan är försumbar.
Regionala risker
En av de största riskerna i regionen som kan få långtgående globala konsekvenser är en konflikt i Taiwan. Det kan påverka globala försörjningskedjor och den globala ekonomin eftersom i stort sett all BNP-tillväxt idag är beroende av halvledare. Som en betydande aktör i denna sektor kan Sydkorea påverkas kraftigt av ökade spänningar i området då värdekedjan har stor koncentrationsrisk i regionen. Landets ekonomi är starkt beroende av internationell handel. Och dess roll som viktig handelspartner för både USA och Kina gör det utsatt för förändringar i globala handelspolicyer och tullar.
För Sveriges del är givetvis stabilitet i regionen mycket viktig. Men det är också av största vikt att vi på sikt arbetar för att regionalisera halvledartillverkningen till andra områden.
Stark ekonomisk utveckling men med utmaningar
Sydkorea har förvandlats till en av världens främsta ekonomier. Det har skett genom intensiv industrialisering, betydande investeringar och tillväxt driven av export. Landets fokus på teknologi och innovation har positionerat Sydkorea som en ledare inom olika industrier, inklusive elektronik, bilindustri och grön teknologi. Landet har idag världens högsta densitet av robotar per 10 000 anställda och rankar som nummer två när det gäller FoU-utgifter som andel av BNP på 5,2%. Det kan jämföras med Sverige som har en tredjedels robotdensitet, och högst FoU andel av OECD länderna. Men det finns rum för utveckling för att driva på innovation och ekonomiska tillväxt.
På senare tid har ekonomin dock saktat ned. Delvis på grund av minskad konsumtion inom landet och lägre exportsiffror till bland annat USA och Kina i spåren av tull-osäkerhet.
Demografiska situationen
Ytterligare utmaningar framöver är den åldrande befolkningen och det historiskt låga födelsetal som råder. I realiteten kan det innebära att Sydkoreas befolkning halveras på bara 50 år. År 2025 estimeras att 25% av befolkningen är över 65 år. En minskad arbetskraft innebär ökat tryck på sociala tjänster när färre människor kommer att behöva göra mer. Sydkorea har utforskat strategier som byråkratiomstrukturering och AI-integration och automatisering för att hantera problemen. Dessa åtgärder kan tjäna som inspiration och en varningsklocka för Sverige som inom ett par år står inför samma problematik. Svenska företag behöver utveckla en plan för framtiden.
Genom att lära av Sydkoreas erfarenheter kan Sverige identifiera både möjligheter och dra lärdomar. Särskilt inom forskning, utveckling och demografisk planering.