Våra svar på era frågor – del 2

1. Hej jag har nästan alla mina besparingar i era fonder. Bör jag göra något åt det, eller kan jag behålla det sparandet?

Generellt så kan man aldrig veta hur börsen går framöver, det är lättare att summera hur det gått historiskt. Med det sagt, så ska det vara framtiden som avgör hur du placerar dina pengar. Har du en längre placeringshorisont och en möjlighet att hantera svängningar så kan det vara bra att behålla ditt sparande. Är du osäker så tycker jag att du ska boka ett emöte med en av våra rådgivare så kan de hjälpa dig att hitta rätt risknivå i ditt sparande.

2. Vilka fonder skulle ni säga att det är läge att investera i just nu? Om man ska se det långsiktigt utifrån dagens marknad?

Hej, Vi tror att det bästa alltid är att skapa en bred portfölj som investerar i flera olika marknader och tillgångsslag. Anledningen är att det är extremt svårt att förutse de olika marknadernas avkastning. Genom att diversifiera, som vi kallar det, så skapar vi portföljer där man får avkastning som är kopplad till risken man utsätter sig för. Det tror vi långsiktigt är det bästa sätter för de allra flesta att investera.

3. Hej Jag sparar en större summa varje månad i era fonder och värdepapper. skall man avbryta sparandet tillfälligt eller låta det vara som det är?

Hej, Är det ett långsiktigt sparande så köper du andelar billigare nu än tidigare. Ett månadssparande blir bäst om man låter det löpa på genom upp- och nedgångar, trots att känslorna i stunden kanske säger något annat.

4. Bör man vänta med att köpa nytt i portföljen till Maj eller ska man köpa nu?

Hej Mattias, vi tror att försöka förutspå marknadens svängningar på kort sikt är svårt, för att inte säga omöjligt. Därför rekommenderar vi att man förblir investerad i marknaden med en portfölj som är väl avvägd att möte (1) placeringshorisonten (2) riskaptiten och (3) ens ekonimiska situation. Boka gärna ett emöte med oss om du vill ha mer hjälp med att bygga din portfölj. /martin

5. Är det läge att höja månadsspar eller t.o.m. lägga 15 dagarsperiod för att få fler tillfällen för att komma åter in i sitt tänkta spar? Lär väl vara skakigt en bra tid framöver…

Hej Peter, Ja, månadssparande är ett mycket bra sätt att investera på, det tar bort känslorna från köpen. Att som du tänker, passa på att öka det ytterligare nu när det blivit billigare andelar är ingen dum idé. Har du möjlighet till det så tror jag ditt framtida jag kommer att tacka dig för att du gjorde den prioriteringen.

6. Vad händer om priserna på bostäder faller och mina lån blir högre än bostadens värde? Måste jag betala då?

Hej- Kontakta oss tidigt om du får svårigheter att betala till oss så ska vi försöka hjälpa dig, varje kund situation är unik och måste bedömas från fall till fall.

7. Hur kommer denna kris påverka pensionen i Sverige?

Hej, det är det för tidigt att sia om. Det beror på en mängd faktorer, så som till exempel hur allvarlig den ekonomiska nedgången blir och hur länge den varar. Ingen vet det idag, utan det blir i så fall gissningar. Det sagt, så är det så klart inte bra för statsfinanserna eller pensionsfonderna det som nu händer. Så, påverkan kan det bli, hur stor, för tidigt att säga.

8. Har tidigare frågat och fått svar att jag ska ligga kvar med mina fonder samt med en motfråga på hur lång sikt sparande är. Eftersom jag är 70+ så räknar jag med att använda dem under de närmaste 5 -7 åren för att betala av lån, betala skatt och till resor. Det är väl försent att sälja nu?

Hej Christina, Om du ska använda pengarna om 5-7 år är det inte för sent att sälja av nu, det är för tidigt. Att försöka tajma marknaden genom att köpa och sälja är oerhört svårt, för att inte säga omöjligt. Så motfrågan du fått förut är oerhört relevant. Boka ett emöte med en av våra rådgivare så kan vi tillsammans säkerställa att du har en portfölj som är lämpad för ditt sparande till den risknivån du känner dig bekväm med.

9. Har en stor del av mitt sparande i Fonder och ISK med automatiskt månadssparande. Skall man pausa det månatliga sparandet eller låta det rulla på?

Hej, Är det ett långsiktigt sparande så är det bäst att agera enligt regler istället för känslor. Det betyder oftast att du ska fortsätta månadsspara som vanligt enligt den strategi du hade från början. Men är det så att du känner att du har fel risk i sparandet så får du gärna boka e-möte med oss för att få ett individuellt råd.

10.Har läst nedan frågor och har ungefär samma frågor att ställa. Kommer ni med allmänna råd till olika åldersgrupper med olika sparanden som nu verkar vara i fritt fall? Hur ska man agera som 63+ och sparar 4000:-/månad?

Hej Liselott, det är svårt med generella råd då alla har olika förutsättningar kring sina pensioner. Jag tror det är viktigt att tänka på att man ska leva länge efter sin 65-årsdag, förhoppningsvis flera decennier. Då är det bra att ha en del riskfyllda tillgångar i portföljen så att man skapar förutsättningar för god långsiktig avkastning.

Här kan du läsa alla frågor och svar