Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Så väljer du rätt fond i sparandet

10 feb 2020

Hur väljer du vilka fonder du ska placera dina pengar i? Ett vanligt sätt är att gå in och titta i topplistan över vilka fonder som gått bäst det senaste året, och sedan satsa på en av dem. Ett annat sätt är att först och främst leta efter fonder med en låg avgift. Båda sätten riskerar att leda dig fel.

Att en fond gått bra det senaste året kan bero på flera saker. Givetvis kan förvaltaren vara skicklig och ha gjort ett bra jobb under året som gick. Men det är troligt att flera faktorer har spelat in. Fonden kan till exempel ha gått bra därför att förvaltaren har en förvaltningsstil inriktad på den typ av bolag som gått starkt det senaste året. Det kan handla om en inriktning mot tillväxtbolag som ofta gynnas när konjunkturen stärks, eller kvalitetsbolag som står emot bättre när det är skakigt på börsen. Det kan också bero på om fonden uttryckligen bara investerar i stora bolag, eller om den även inkluderar mindre bolag. Vissa år kommer en förvaltningsstil att vara mer framgångsrik, andra år kommer en annan stil att lyckas bättre.

Så vad ska man egentligen leta efter? Till att börja med gäller det att fundera på vad du själv vill investera i för typ av bolag, och hur det bidrar till din portfölj och riskspridning. Letar du efter tillväxtbolag med högre risk och högre potential, stora bolag med stabila utdelningar eller är det kvalitetsbolag med möjlighet att växa strukturellt oavsett konjunkturläge som lockar? Kanske hållbarhet är ett måste för dig. Du behöver också fundera på hur fonden passar in i resten av din portfölj, och se till att du får en bra spridning mellan olika typer av bolag och regioner. På så sätt minskar du svängningarna i sparandet och ökar chansen att få en god avkastning över tid. Läs alltså hellre på om hur fonden förvaltas och hur förvaltaren jobbar, än titta i listan över vilka fonder som gått bäst det senaste året.

Ett annat misstag är att fokusera för mycket på förvaltningsavgiften. Givetvis ska du inte betala oskäligt mycket för en fond. Men om du bara tittar på avgiften så är risken att du till exempel missar exponering mot de lite mindre bolagen på börsen. Indexfonder med låga avgifter är en jättebra bas i sparandet, men fonderna kan se väldigt olika ut när man börjar titta på vad de innehåller. De allra billigaste fonderna följer ofta ett index som enbart består av de 30-50 största bolagen. Välj hellre en bredare indexfond som investerar i många olika bolag för att få en bättre riskspridning. Det ökar också din möjliga avkastning eftersom småbolag över tid har gett en högre avkastning än stora. Carnegies småbolagsindex har till exempel stigit 750 procent de senaste femton åren medan OMXS30 (de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen) under samma period ”bara” gett en avkastning på 315 procent.

Börja alltså inte högst upp i topplistan över fondvinnarna det senaste året, eller längst ner i listan över storleken på avgiften. Läs istället på om vad fonden innehåller och se till helheten i ditt sparande.

Behöver du hjälp med detta kan du boka ett eMöte med oss här.