Fauna Smart Technologies – immuna växter behöver inte bekämpningsmedel

– Det finns egentligen inget behov av kemiska insektsmedel eller kemisk gödning. Framtiden för regenerativa jordbruk är att få skadorna från de små krypen att hamna under de ekonomiska tröskelnivåerna och se till att plantorna blir immuna, berättar Dragana Vukasinovic, vd och grundare av Fauna Smart Technologies.

Bolaget består av ett team med 15-20 års forskning bakom sig. De är ett av de bolag som valts ut till Danske Banks Accelerator-program. Nu bygger man en vetenskapsbaserad plattform med hårdvara och mjukvara för analys och realtidsövervakning av grödor.

Först ut är produkten Plant Immunity Tracker som ser ut ungefär som ett graviditetstest – men som i stället testar växternas immunitet. Är plantorna immuna låter man dem vara. Om de inte är immuna får bönderna hjälp i appen att vidta rätt åtgärder.

– Forskningen och den tekniska plattformen är redan på plats. Nu söker vi investeringar för att göra verktyget som mäter plantornas immunitet mer hanterbart så att det test som i dag tar tre dagar att genomföra ska kunna göras av bönderna direkt ute på åkern, avslutar Dragana.

 

+impact hjälper våra duktiga experter utvalda startups med sina utmaningar. Gör som flera sociala entreprenörer redan har gjort, gå med i vårt nätverk!

Relaterade artiklar

Atomler – en ny handelsplats för plastråvara