Klimatet mellan kvinnor måste utmanas

Danske Bank har träffat superentreprenörerna Emely Crona Stenberg och Carro Levy, kvinnorna bakom initiativet som har blivit en stark svensk kvinnorörelse.

Idén till Heja Livet kom till efter att Emely Crona Stenberg i flera år arbetat som konsult i pr-branchen. På en byrå är det vanligt att arbeta med olika kundprojekt, där flera personer från både kundsidan och byråsidan deltar. Emely reagerade på att kvinnliga projektmedlemmar ofta inte hälsade på henne efter intensiva perioder, även om de dagligen haft kontakt med varandra.

– Det sades inga fler ”god morgon” när vi möttes på bussen eller spontana samtal på tillställningar som vi var på, säger Emely Crona Stenberg.

– Då insåg jag att klimatet, mellan kvinnor, måste få sig en rejäl utmaning. Jag ville förändra konkurrens-tänket och bemöta fördomarna kring kvinnor i grupp. Vad händer om vi samlar en mängd olika kvinnor i olika åldrar på en och samma plattform, vart skulle vi hamna och hur skulle vi bli unika?

Gruppen Heja Livet började 2014 som en liten grupp på 100 personer. Idag är det en av Sveriges största grupper för kvinnor och Heja Livet är nu ett registrerat bolag. Carro Levy anslöt sig kort efter starten till projektet.

– När jag blev tillfrågad om att vara med så var svaret solklart. Vi jobbade då tillsammans på pr-byrå och ingen av oss hade en aning om att vi skulle hålla på med här heltid bara tre år senare, säger Carro Levy.

– Att starta ett bolag kändes väldigt naturligt. I takt med att Heja Livet växt sig så stort på kort tid var det viktigt för oss att ha en bättre struktur internt. Vi får många förfrågningar från företag som vill samarbete med Heja Livet för att kommunicera till våra medlemmar i gruppen, och det blir enklare att ha ett företag för att administrera kostnader. Vi vill förstås även kunna investera i Heja Livet så att vi två kan fortsätta hålla på med detta. Det gör också att vi kan fortsätta ge tillbaka, och ge ännu mer, till alla medlemmar så att det blir ett fortsatt givande och resultatinriktat nätverk, säger Carro Levy.

Heja Livet har nolltolerans mot näthat. Något som har varit en tydlig ståndpunkt för duon sedan starten.

– Redan från dag ett var vi tydliga med Heja Livet inte är en plats för personliga påhopp, elakheter och skitsnack. Diskussioner och dialog är självklart välkommet, vi alla har olika åsikter, men det gäller att framföra det på ett schysst sätt. Vill någon ge kritik så ska den vara konstruktiv. Vi har tagit bort max fem kommentarer sedan starten hösten 2014, så vi har verkligen tagit ställning mot näthat, som tragiskt nog är ett vår samtids vanligaste uttryck, säger Emely Crona Stenberg.

Entreprenörskapet finns i de båda kvinnornas gener och arbetet med kvinnorörelsen växer. Från att ha varit ett litet projekt från början har företaget nu växt. Idag har de bland annat lanserat en kollektion med anteckningsböcker, och i deras podd Heja Livet, som lanseras inom kort, kommer lyssnarna få ta del av många av de historier som nätverkets medlemmar har att berätta.