Pantmaskinen flyttar till mobilen

Om inget görs kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Enligt välgörenhets-organisationen Ellen MacArthur Foundations hamnar åtta miljoner ton plast i haven varje år. Det ville Suwar Mert bidra till att lösa.

-Vi har valt en digital lösning som gör att vi sedan kan utöka med pant också på andra förpackningar. Man behöver inte längre en fast återvinningsmaskin som för burkar – appen blir den nya mobila digitala pantmaskinen, säger en glad Suwar Mert, grundare och VD för Bower.

I appen Bower: Återvinn & bli belönad kan du återvinna alla typer av förpackningar, få koll på hur mycket koldioxidutsläpp som du sparar världen samt få belöningar för jobbet du gör.

Scanna och panta vid återvinningen
Varje påse får en unik streckkod som fungerar tillsammans med Bower-appen. Men inte överallt utan bara när man befinner sig nära en av de obemannade återvinningsstationerna. Först där kan man använda mobilen för att skanna påsens kod och få tillbaka sin pant. Bakom den egenutvecklade tekniken som används i appen finns flera patent.

– Vi måste ändra ett konsumentbeteende och att panta ska vara en rolig, enkel och självklar del av vardagen. Samtidigt måste fler varumärkesägare våga ta steget och se att det finns helt nya möjligheter, säger Suwar.

Pant på plastpåsar är ett första steg men möjligheterna är mycket större än så.

– Vi för diskussioner med andra varumärkesägare för att införa pant på andra förpackningar till exempel brödpåsar, diskmedelsflaskor och godispåsar, berättar han.

Råd till andra nystartade företag
En av Suwars lärdomar under resan är att allt är väldigt tidskrävande och komplicerat. Då behöver man rätt stöd och leverantörer som ligger i framkant har då stora möjligheter att hjälpa tillväxtföretagen. Och så är det utmaningen att hitta rätt kompetens.

– Via Danske Banks Thehub.se har vi bland annat sökt utvecklare och det är en snygg och enkel sida om man vill marknadsföra sig. Det är väldigt värdefullt eftersom pengar är en begränsad resurs för nystartade företag, säger Suwar och fortsätter;

– Mitt råd till andra entreprenörer är att testa sina idéer tidigt. Bygg dem tillsammans med din tilltänkta kund och se till att starta med en eller flera medgrundare. Var också aktiv i debatten och i olika forum så att du blir en trovärdig talesperson för de frågor du brinner för, avslutar Suwar Mert.

TheHub gör skillnad
-Vi vet att några av de viktigaste parametrarna för att företag ska växa är tillgång till kompetens, kapital och nätverk. Det var vår ledstjärna då vi byggde TheHub. Vår tjänst är gratis och över 111.000 personer har hittills sökt jobb via TheHub och vi märker att det finns en väldigt god match mellan arbetsgivare och jobbsökande. Det är hård konkurrens om bland annat utvecklare och vår tjänst har underlättat sökandet, säger Berit Behring på Danske Bank.