Satsning på mångfald ska locka fler att bli programmerare

En av paneldeltagarna var Vanja Tufvesson, CTO på Tengai Unbiased som utvecklat världens första sociala intervjurobot. Hon är också en av grundarna av Pink Programming, Sveriges största nätverk för kvinnliga utvecklare.

Vanja har tagit emot flera olika priser, bland annat Årets Kvinnliga Grundare av DI. Hon har också utsetts till en av Veckans Affärers supertalanger och en av Sveriges främsta utvecklare av IDG.

– Alla kan programmera – det är inte så svårt som det kan verka. Jag vill slå hål på myten att man måste vara en superhjälte och samtidigt inspirera fler kvinnor att börja, säger Vanja Tufvesson när vi får en pratstund med henne efter eventet.

– Det behövs också nischade forum som The Hub både i den digitala och fysiska världen. Det är tufft för många nystartade företag och då kan man få hjälp och en mer stabil grund att stå på, säger Vanja.

Viktigt att bryta mönstret

Enligt SCB är 20 procent av alla svenska programmerare kvinnor, men det är siffror som Vanja tar med en nypa salt.
– Jag misstänker att de har slagit ihop många olika yrkesroller. Andra siffror visar på cirka sex procent kvinnor och det ligger närmare det jag sett ute på företagen, säger hon.
Men varför har branschen inte hunnit längre? Enligt Vanja beror det mycket på att fördomarna befästs både i media och av branschen. Det finns en vilja att förändra hos arbetsgivare men många har fastat i ett mönster som de behöver hjälp med att bryta.

Mångfald handlar om mer än kön

Hon är också tydlig med att mångfald inte bara handlar om kön. Det behövs fler utvecklare – inte bara kvinnor – och just nu är det arbetstagarnas marknad. Företagen konkurrerar om samma kandidater och då gäller det att inte sålla bort någon av felaktiga skäl.

På Tengai Unbiased har man därför byggt en fördomsfri intervjurobot som fungerar som ett första steg när man letar kandidater. Syftet är att inte döma de sökande av skäl som inte hör till arbetet. Roboten gjorde sin första rekrytering i somras och resultatet blev en ännu större och bättre spridning av kandidaterna.
Det gäller att väcka intresset för programmering redan i skolorna, men Vanja Tufvesson ser ett annat problem som är viktigare att lösa.

– Tyvärr ser vi att många lämnar branschen redan efter några år. Arbetsgivarna måste därför jobba hårdare för att skapa en inkluderande arbetsmiljö – en miljö där alla kan utvecklas och nå sin fulla potential. Tappar vi duktiga programmerare så spelar det ingen roll att vi satsat på rekrytering, menar hon.