Andra Farhad – Spara först och slösa sen, såhär gör du

Varje dag möter jag väldigt många människor som vill komma igång med sparandet men tycker att det är svårt. Man menar på att man har barn, familj, hyra och massa andra utgifter att betala. Många får inte pengarna att räcka till och står oftast med ett nollat bankkonto sista veckan innan löning. Det är ett vanligt problem som många på ett enkelt sätt kan ta sig ur genom några små enkla knep.

Den mänskliga hjärnan är inte gjord för att tänka sparande utan eftersträvar snabba belöningar i olika former för att det är så den finner tillfredsställelse. Att behöva spara pengar och vänta med en “belöning” kan vara tråkigt och kännas väldigt jobbigt. Att dessutom vara långsiktig i sitt sparande kan därför många gånger kännas avlägset, svårt och meningslöst. För många är det jobbigt att dra igång ett pensionssparande just för att den där “belöningen” kommer så långt fram i tiden och för många kan det ibland kännas som att man sparar för en annan människa.

Grunden till ett hållbart sparande är att sätta upp en tydlig plan med konkreta mål. Vad sparar du till? Hur länge vill du spara? Hur mycket kan du spara? Ett vanligt misstag som väldigt många gör är att man inväntar månadsslutet och ser då hur mycket pengar man “fått över” för att kunna lägga undan på sparkontot. Varje gång blir man lika besviken för att man står där med 0 kr sista dagarna innan löning och skjuter upp sparandet till nästa månad och på så vis hamnar man i en negativ spiral.

Börja med att se sparandet som en rolig grej! Det är lätt hänt att man ser sparandet som något negativt, men gör inte det! Du sparar ju faktiskt för din framtid och till dig själv så att du ska må bra, kunna njuta och roa dig längre fram i tiden också.

Spara först och slösa sen. Lägga undan minst 10% av lönen varje månad precis när lönen landar in på lönekontot. Varje månad betalar vi massa räkningar till olika personer så det är inte mer än rätt att vi även betalar oss själva en slant! Jag brukar vilja se sparandet som att jag betalar ut en lön till mitt framtida jag. Pay yourself! Vill man slippa tänka på att behöva föra över pengar manuellt varje månad kan man ställa in ett autoutdrag som drar av minst 10% av lönen varje månad och sätter in det på ett separat sparkonto. Det är viktigt att det inte blir en alltför stor del som man sätter av för det kommer bara leda till att man tycker att det är tråkigt och ger upp. En hälsosam balans är viktig. En mindre avsättning varje månad kommer inte kännas av i din vardag men kommer göra en stor skillnad för din framtid.

Prioritera vad som är viktigast för dig. Oavsett hur mycket pengar du tjänar kommer du göra dig av med allt om du inte har någon form av prioriteringslista. Sätt en budget för vad du behöver prioritera varje månad med fokus på det som du behöver och inte på det du vill ha. Du kommer bli förvånad över hur mycket saker du köper som du inte behöver!

Det som går ut är viktigare än det som kommer in. Oavsett hur mycket pengar du tjänar är det viktigaste att hålla koll på dina utgifter. Något som är ännu viktigare är att hålla koll på fasta utgifter, dvs återkommande utgifter som du behöver betala av regelbundet. Fasta utgifter är djävulens verk! Var försiktig med att binda upp dig på allt för många fasta utgifter.

När du kommit igång med sparandet, fått in det som en rutin varje månad och sätter av pengar för din framtid kommer du därefter kunna njuta av varje konsumerad krona utan att behöva tänka på något annat.

Faktaruta:

Namn: Andra Farhad

Ålder: 24 år

Bor: Stockholm

Gör: Vd för bolaget Börshajen och driver instagramkontot Börshajen

Tre sparmål just nu: En jordenruntresa i sex månader, en större lägenhet och en bättre pension där jag kan sätta guldkant på tillvaron.