Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Den svenska kronan är rekordsvag – vad innebär det för semester och sparande?

21 maj 2018

Det har varit stora rörelser på valutamarknaden i år, och den svenska kronan har inte varit så svag sedan finanskrisen. Två viktiga anledningar till att kronan fallit är Riksbankens minusränta och oron på bostadsmarknaden. Det får effekter på såväl kostnaden för sommarsemestern som värdet på sparandet. För sommarsemestern innebär den svaga kronan tyvär att reskassan blir mindre värd.

Vi svenskar får helt enkelt mindre för pengarna om vi reser utomlands eller importerar varor från utlandet. Om kronan exempelvis försvagas med 15 procent mot euron, så behöver du 15 procent mer i fickpengar för att ha lika mycket pengar att röra dig med på semestern.

– Ett sätt att gardera sig mot oväntade valutarörelser är att växla till sig reskassan samtidigt som man bokar resan. Då vet du hur mycket pengar du har att röra dig med på semestern och slipper obehagliga överraskningar, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Men den svaga kronan är inte bara av ondo. Värdet på sparande i utländska fonder ökar nämligen när kronan försvagas.

– Säljer du en USA-fond när en dollar är värd 9 kronor så får du mer pengar än om du säljer när dollarn är värd 7 eller 8 kronor, säger Maria Landeborn.

Värdet på sparande i Europa- eller USA-fonder har tack vare den svaga kronan fått en extra skjuts i år. På lång sikt brukar valutarörelser dock vara ett nollsummespel som jämnar ut sig med tiden. I vissa perioder tenderar kronan att vara stark, i andra svag. Ibland är det till vår fördel, ibland till vår nackdel.

– Att förutspå valutarörelser är något av det svåraste som finns, så att försöka tajma det är nästan omöjligt. Man får helt enkelt se att över tid jämnar det ut sig när det gäller både sparande och semester.