I Babyshops sortiment finns en mix av välkända, lokala och internationella kvalitetsmärken inom kläder och skor för barn i åldrarna mellan 0 till 10 år, leksaker, barnvagnar, bilbarnstolar, skötväskor, barninredning och mycket mer.
Vd Marcus Tagesson berättar att omsättningen i Babyshop växt kraftigt både genom organisk tillväxt och genom förvärv. Bolaget har vuxit från 152 MSEK 2014 till att omsätta en bra bit över en miljard 2018 och 250 anställda arbetar idag på kontoren i Stockholm, Jönköping, Oslo och London. Babyshop har 13 fysiska butiker i Oslo och Stockholm och e-handelssajten är anpassad till sju olika språk med produkter som levereras från lagret i Jönköping till kunder i 170 länder.
Marcus berättar att e-handeln hade börjat ta fart på allvar i Sverige när de startade 2006 och Marcus och Linn såg en tydlig lucka för det de ville göra:
”Vi såg en möjlighet för ett brett sortiment av lokala och internationella varumärken med hög kvalitet som inte var så enkelt att få tag på för nyblivna föräldrar annat än online. Vår start 2006 sammanföll bland annat med en boom av nya danska designermärken såsom Katvig och Ej sikke lej som snabbt blev populära i Sverige vilket gav oss en bra start och skjuts på vägen.”
Fokus låg på att etablera e-handelssajten babyshop.se i Sverige, men tankar på expansion till övriga nordiska länder kom relativt tidigt:
”Vi öppnade vår nätbutik i Finland 2008 och därefter följde Danmark och Norge raskt efter. Att det blev Finland först berodde på att marknaden för babyprodukter där vid den tidpunkten var närmast förbisedd och obearbetad.”
Marcus berättar att Babyshop valt att växa långsamt och att tillväxten hela tiden utgått ifrån kunderna. En av de viktigaste milstolparna var när Babyshop köpte den internationella domänen babyshop.com:
”Vi har växt organiskt och vår expansion internationellt har varit helt kunddriven. Vi har stegvis öppnat upp sajter när det funnits efterfråga från kund på en marknad. En av de viktigaste milstolparna var när vi 2008 köpte den internationella domänen babyshop.com, det öppnade dörrarna för oss till nya marknader utanför Norden.”
Babyshop säljer bara produkter som de själva skulle vilja handla
Babyshop är framför allt starkt på sina hemmamarknader Norden och UK. Utanför dessa så är det främst Asien och USA som går bra. Marcus menar att Babyshops framgång kan förklaras av produktsortimentet och närheten till kunderna:
”Det har varit viktigt för oss att växa med förstånd och att hela tiden bibehålla närheten till våra kunder. Det har vi gjort med ett noga utvalt sortiment, baserat på kvalitet, hållbarhet och design i kombination med en hög kundservice. Vi väljer ut produkter vi bara själva skulle vilja handla -vilket har visat sig vara ett framgångsrecept. Vi säljer till exempel därför inte några leksaksvapen och prioriterar varumärken som har en etisk produktion och ekologiska råvaror. Vi har också varit duktiga på att snabbt rensa bort produkter ur vårt sortiment som inte har hållit måttet för oss av en eller annan orsak.”
Föräldrar i olika länder har oväntat lik smak
Man skulle kunna tänka sig att det är stora skillnader mellan vilka produkter som föräldrar i olika länder vill köpa till sina barn, men så är inte riktigt fallet enligt Marcus:
”Det finns såklart en hel del lokala skillnader men man blir förvånad om man tittar på kärnkunder i helt olika världsdelar som ofta är ute efter samma varumärken och stilar. Trenderna blir helt enkelt mer internationella. Sen finns det såklart vissa skillnader såsom att våra norska kunder föredrar ull framför bomull.”
Många drömmer om att få ett genombrott på de stora marknaderna i Asien och Marcus ser en trend i att det finns ett intresse där för mindre varumärken som inte går att hitta lokalt i Asien:
”Vi ser en mycket stark tillväxt på till exempel klädmärket Kuling där vilket är roligt. Men vår erfarenhet är också att en produkt som säljer stort i Sverige, ofta även funkar internationellt. Våra kunder är intresserade av design, kvalitet och hållbara produkter som påverkar miljön i så liten utsträckning som möjligt, oavsett om de befinner sig i Frankrike, Sverige eller Kina.”
Lätt att lockas av de stora marknaderna
Marcus menar att det är lätt att lockas av att gå in på stora marknader som USA eller Kina bara för att de har en stor population:
”Tänk på att det kan vara stora regionala skillnader i kundbeteenden på marknader som Kina och USA och det är samma arbetsbörda för att lyckas där som på sin hemmamarknad. Så mitt viktigaste råd är att se till att få till en stark närvaro på hemmamarknaden först och göra det bra innan man ger sig ut.”
Många ”low hanging fruits” att plocka just nu
Marcus menar att det just nu finns väldigt många low hanging fruits att plocka. ”En av de sakerna är att alltid omförhandla sina avtal och se till att avtalen blir bättre i takt med att bolaget växer. Ett annat tips är att titta på valutasäkring för att minska riskerna med exponering mot olika valutor. För vår del har vi en ganska naturlig hedge genom att vi har kostnader och intäkter på ett jämnt sätt mellan våra olika valutor som vi accepterar. Här är mitt tips också att banken kan vara till stor hjälp om man vill gräva djupare i hur man ska tänka.”
Babyshop har arbetat med Danske Bank sedan starten och Marcus menar att man bör se relationen till sin bank som ett partnerskap för att skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas:
”Vi tror att långsiktiga partnerskap är väldigt viktiga för att nå sina mål. Därför har vi arbetat med Danske Bank från starten och gjort den här resan tillsammans. Det har lett till att vi har stort förtroende för varandra och att vi alltid kan ha en dialog kring saker och ting som behöver förändras eller förbättras. Styrkan hos Danske Bank från vårt perspektiv är viljan att få till ett bra samarbete där båda parter vinner i längden. Vi har ett väldigt starkt kundteam som är engagerade i vår framtida framgång vilket skapar ännu bättre förutsättningar för att också lyckas.”
Sverige inte längst fram med e-handel i mobilen
Marcus menar att Sverige inte ligger längst fram när det kommer till e-handel via mobilen:
”Om man tittar på exempelvis Asien görs det knappt inga köp alls via en dator där utan allting går via mobilen. Här ligger vi i Sverige lite efter även om trenden här också går spikrakt uppåt och många kunder numera uppskattar att handla i mobilen istället för datorn.”
Marcus avslutar med att berätta att Babyshop ser ljust på framtiden och har stora planer för sin fortsatta expansion:
”Nu är det fullt fokus på vår peaksäsong som börjar i oktober och slutar i december. I övrigt vill vi fortsätta växa snabbt både organiskt och via förvärv. Vi vill konsolidera den här marknaden och bli den ledande barnbutiken på nätet även internationellt.”
Marcus Tagessons delar med sig av sina viktigaste råd till bolag som vill etablera sig internationellt:
”Jag tror att man måste bestämma sig ordentligt med både hjärna och hjärta för att man vill satsa på sin affärsidé- räkna med att det kommer kräva tid och uthållighet för att lyckas.”
”Våga släng dig ut och våga också ändra riktning om det går åt fel håll. Utgå ifrån att det sällan blir som man tänkt sig, men att det kan bli bra ändå.”
”Se till att du har en plan för långsiktig finansiering- och även en plan B om något skulle inträffa på vägen.”
”Se till att omge dig med professionell hjälp tidigt. Oss har det hjälpt mycket att ha en styrelse med bredd och lång erfarenhet inom e-handel att visa våra resultat för.”
Här kan du läsa mer om råd inför internationell expansion.