Husdröm eller mardröm – tips för dig som ska köpa hus eller fritidshus

Vintern står för dörren och kanske går du i tankarna att köpa ett fritidsboende i fjällvärlden. Aktiviteten på bostadsmarknaden har varit hög under hela Covid-19 krisen, med både stort utbud av bostads- och fritidshus och intresserade köpare. Men innan du börjar kika på härliga fjällhus kan det vara bra att förbereda dig med ett lånelöfte. Då har du koll på vad du har för låneutrymme när du väl hittar ditt drömboende. Men innan du budar, läs våra tips så kan du göra en tryggare affär.

Gör en budget
Det är ju inte bara huset (inklusive pantbrev och lagfart!) du ska betala, utan även löpande räkningar som vatten, värme, vägavgift, försäkring och sophämtning. Bensinkostnaden kan också öka markant om ni har långt att åka, ta med den i budgeten. Du vill ju inte bara ha råd att köpa huset, utan också ha råd att bo.

Är läget rätt?
Läget kan du aldrig ändra på så fundera på vilket läge du egentligen är ute efter. Har du alltid drömt om en fjällstuga nära skidliftarna? Eller om du köper en villa – ligger huset långt ifrån affärer, skolor och förskolor? Finns kommunala färdmedel? Gör inte vardagslivet onödigt komplicerat om du vill ha mer tid över för familj och fritidsintressen.

Kolla upp exploateringsplaner
Se till att huset förblir den idyll du föll för. Kolla med kommunen om framtida exploateringsplaner för området – så att din dröm inte förvandlas till en mardröm. Du vill troligen inte bli överraskad av nya vägbyggen eller oväntade grannar.

Kontrollera bygglov
Huset du köper kanske har byggts till över tid. Kanske finns också en liten gäststuga? Kontrollera med Byggnadsnämnden att alla fastighetens byggnader har bygglov. Passa på att fråga vad som gäller om du själv tänker bygga till.

Fundera på om husets skick är rätt för dig.
Visst är det lätt att bli förälskad vid en visning. Men försök också att se bakom charmen. Gillar du att fixa och dona så är förstås renoveringsobjektet helt perfekt för dig. Föredrar du att göra annat när du är ledig så bör du se upp. Var ärlig mot dig själv och tänk över hur mycket tid och lust du egentligen har för att skrapa fönster och måla ytterväggar under lediga dagar framöver.

Om du köper fritidshus – kan huset användas året runt?
Försäkra dig om att huset är rustat så att du kan använda det när just du vill. Vissa fritidshus har till exempel bara sommarvatten – det vill säga ledningar som stängs av under vintern.

Besiktiga huset
Du som köper ett hus har enligt lag en stor undersökningsplikt, vilket betyder att du ska kartlägga husets alla fel och brister inför köpet. Det går inte att i efterhand få ersättning för de fel som du borde ha upptäckt. Husets skal, det vill säga grund, fasad och tak, bör kontrolleras extra noggrant – särskilt med tanke på att det är kostsamma att renovera. Det viktigt att avrinningen fungerar som den ska, så att inte huset drabbas av fuktskador. Låt en oberoende besiktningsman göra jobbet. Har huset en eldstad bör du låta en skorstensfejarmästare provtrycka den.

Låt fackmän kontrollera elen
Du får kanske får vara beredd på att elsystemen i gamla hus inte alltid hänger med i tiden – du kanske inte kan köra kaffemaskinen samtidigt som spisen och tv:n är på.

Kolla upp vattenkvaliteten
Har huset egen brunn bör du kolla upp vattnets kvalitet. Avloppet i ett fritidshus kan vara en historia för sig. Har huset enskilt avlopp bör du ta reda på vad det är för slags anläggning och om den har det tillstånd som krävs. Detta kollar du hos kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Om inte, då blir du som ny ägare ansvarig för att åtgärda avloppet, vilket kan kosta enorma pengar.

Kolla att husets skick stämmer med din budget
När du har besiktigat och fått koll på husets standard har du en fingervisning om vad det kostar att få huset i det skick du önskar. Behöver stugan renoveras, ta gärna med en hantverkare på en extravisning för en prisidé innan du bestämmer dig. Du kan utnyttja ROT-avdraget.