Är du orolig för att bolåneräntorna ska stiga mer? Då kan det vara klokt att fundera på om du ska binda delar av ditt bolån.
Vad är skillnaden mellan bunden och rörlig ränta?
Som mest kan man som bolånetagare välja att binda räntan på upp till tio år. Många svenska bolånekunder har dock under en längre tid valt så kallad rörlig ränta, som i själva verket är ett bolån med tremånaders bindningstid. Räntan på ett rörligt bolån justeras alltså var tredje månad för att följa marknadens upp- och nedgångar.
Väljer man istället en längre räntebindningstid, kanske på flera år, är räntan fast under den tidsperioden man har valt. Då vet man istället exakt vad räntekostnaden kommer att vara varje månad, vilket kan kännas tryggt under vissa perioder i livet, t.ex. om man precis bildat familj eller köpt ett större boende.
Fördelar med att binda bolån
- Bättre överblick över hushållets bolånekostnad över en längre tid
- Ökad trygghet – du vet exakt vad du kommer att betala i räntekostnad
- Du kan flytta över lånet till ett nytt objekt vid köp av en ny bostad
Fördelar med rörlig ränta
- Rörlig ränta har historiskt legat lägre än en bunden ränta
- Rörelsefrihet i bolåneaffären, där du med kortare intervall kan binda om hela eller delar av lånet
Borde man binda bolånet?
En bra idé är att skapa en så kallad bolåneportfölj, där man delar upp bolånet på flera olika lån. Det gör att du kan binda olika delar på olika långt tid eller ha någon del rörlig och någon del bunden. Det kan vara bra att välja olika löptider på ditt bolån.
Att binda lånen kan man se som en form av försäkring, där du betalar en viss summa för att få veta exakt vad du ska betala varje månad under en längre period. Slutsatsen är att det bara är du själv som kan avgöra vad den tryggheten är värd.