Rörligt eller bundet bolån? Vad passar dig?

Man kan välja att binda räntan på upp till tio år, men många svenska bolånekunder har under en längre tid valt rörlig ränta, som i själva verket är ett bolån med tremånaders bindning. Något som också varit fördelaktigt under de senaste åren. Med ett rörligt bolån justeras räntan alltså var tredje månad för att följa marknadens upp- och nedgångar. Väljer du en längre räntebindningstid är räntan fast under den tidsperioden du har valt. Då vet du istället exakt vad räntekostnaden kommer att vara varje månad, vilket kan kännas tryggt under vissa perioder i livet, t.ex. om man precis bildat familj eller köpt ett större boende.

Vilka fördelar får man då om man väljer att binda bolånen?

1. Bättre överblick över hushållets bolånekostnad över tid

2. Ökad trygghet

3. Du kan flytta över lånet till ett nytt objekt vid köp av en ny bostad.

Vilka fördelar kan man förvänta sig av att ha ett rörligt (bundet på tre månader) lån?
1. Rörlig ränta har historiskt legat lägre än en bunden ränta.
2. Rörelsefrihet i bolåneaffären, där du med kortare intervall kan binda om hela eller delar av lånet.

Man kan givetvis också dela upp sitt bolån på flera poster. Det gör att du kan binda olika delar på olika långt tid eller ha någon del rörlig och någon del bunden. Det kan i dagsläget vara ett förmånligt alternativ att överväga, då räntorna på längre bindningstider är låga. Det kan vara bra att välja olika löptider på ditt bolån, exempelvis en del på 5 år, en del på 3 år och en del rörligt (3 mån).

I vissa skeden i livet kan det vara både bekvämt och tryggt att veta exakt på kronan vad du betalar i ränta varje månad. Men i ett annat skede i livet kan fördelarna med en lägre kostnad på kort sikt vara att föredra.

Att binda lånen kan man se som en form av försäkring, där du betalar en viss summa för att få veta exakt vad du ska betala varje månad under en längre period. Så slutsatsen är att det bara är du själv som kan avgöra vad den tryggheten är värd.

Vill du se vilken ränta du kan få hos oss på Danske Bank? Läs mer här.