Så säkrar du privatekonomi som ensamstående

Privatekonomi som ensamstående – vare sig du är mitt i skilsmässan eller redan är ensam vuxen i hushållet, är det extra viktigt att planera för en trygg privatekonomi. Men det behöver inte vara så krångligt som det låter – här är expertens fyra tips.

Jennie Sandén, privatekonom Danske Bank

– Jag brukar be mina kunder att fråga ut sig själva. Hur ser mina fasta kostnader ut? Vad händer om jag förlorar min inkomst? Vad händer med barnen? Hur ser familjejuridiken ut? Det här är viktiga frågor för ensamstående, men även för de som står inför en skilsmässa. Ekonomi ska aldrig behöva vara en anledning till att stanna i en relation, men för att landa mjukt i omställningen behöver man planera, säger Jennie Sandén, privatrådgivare på Danske Bank.

Förutom att se över olika scenarion för att stresstesta sin ekonomi menar Jennie att det finns fyra grundbultar för en tryggare vardag som ensamstående.

1. Spara smartare

När hushållet bara har en inkomst att förlita sig på är det extra viktigt att ha en buffert för oförutsedda händelser. Ändå tenderar ensamstående att ha ett lägre privatsparande än de som lever i tvåsamhet*.

– Om du är ensam om alla fasta utgifter kan sparutrymmet såklart kan vara lägre, men jag vill verkligen betona vikten av ett bra buffertsparande. Har du så att du klarar dig i 3-6 månader utan inkomst kan du skapa en helt annan trygghet. Det kanske tar ett tag att komma dit – men det är värt prioriteringen, säger Jennie.

Förutom en bra buffert rekommenderar hon ett långsiktigt sparande i fonder eller aktier.

– När du väl har bufferten på plats bör du satsa på ett långsiktigt sparande där du sätter in pengar regelbundet eller när du har utrymme. Här ska du aldrig sälja av för att du behöver pengar, utan då ska du i stället ta av bufferten. Och kom ihåg att sitta lugnt i båten – sälj inte för att börsen går ner, utan passa då på att köpa lite extra.

2. Säkra din fallskärm

När du inte har någon annans inkomst att förlita dig på, kan du skapa en egen fallskärm genom låneskydd och betalskydd. Om du blir långtidsarbetslös eller långtidssjuk faller försäkringen ut och kan exempelvis täcka dina räntekostnader under perioden.

– Jag brukar även rekommendera mina kunder att se till att de är med i både A-kassa och fackförbund. Via fackets inkomstförsäkring kan du toppa din ersättning från A-kassan med några tusenlappar, vilket kan göra stor skillnad på månadsbasis om du blir av med jobbet, säger Jennie.

3. Förlora dig inte i kärlek

När kärleken spirar kan det vara svårt att tänka på hur den ekonomiska situationen skulle se ut vid en separation. Här menar Jennie att det är viktigt att ta ett steg tillbaka och se krasst på relationen.

– Man måste vara lite egoistisk när det kommer till ekonomi. Här har vi kvinnor tyvärr lite att jobba på. Var femte svensk kvinna saknar ett eget sparande*, något som kan bli avgörande vid en eventuell separation. Oavsett om du går in i en ny relation eller är i ett långt och stabilt äktenskap måste du se till dig själv och ta ansvar för din privata ekonomi.

Förutom att säkra det egna kapitalet är det viktigt att göra upp om utgifter och egendomar, speciellt om du inte är gift.

– Jag möter ibland kunder som betalar räntekostnader för ett boende de inte själva äger. Hur blir det då vid en separation? Även om det kan kännas svårt att prata om är det viktigt att komma överens om den här typen av saker. Och det är väldigt mycket enklare att göra det när man fortfarande är kära och glada.

4. Boka en rådgivning

Som ensamstående kan det kännas tungt att dra hela det ekonomiska lasset utan att ha någon att diskutera med. Om du har svårt att veta var du ska börja eller om du har kört fast kan du alltid boka en personlig rådgivning via din bank.

– Vi banker har ett samhällsansvar att sprida information för att underlätta dina ekonomiska beslut. Utnyttja det! Många känner sig rädda för att framstå som okunniga, men det finns inga dumma frågor. Rådgivningen är gratis och du går därifrån med en långsiktig plan, djupare förståelse och framför allt: en större trygghet inför framtiden, avslutar Jennie Sandén.

*Undersökningen genomfördes av Ipsos på uppdrag av Danske Bank 23 juni-7 juli 2022. Antalet respondenter var 1000 svenskar i åldern 18-75 år.

Fler artiklar här:
Kan du bo kvar om något händer?

Se Danske Banks bolåneräntor här.