Om du deklarerar digitalt innan den 30 mars kommer skatteåterbäringen in på kontot den 5-7 april. Många väljer att låta pengarna gå direkt till semesterkassan eller till att helt enkelt sätta guldkant på tillvaron. Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank, menar att det är hög tid att tänka om.
Det är dyrt att leva i Sverige idag och kostnaderna kommer på kort sikt inte att gå ner. Genom skatteåterbäringen får många svenskar lite extra pengar i plånboken – men det gäller att vara smart.
– Redan innan skatteåterbäringen landar på kontot bör du sätta dig ner och se över din ekonomi. Har du konsumentlån, då är det dit pengarna bör gå i första hand. Har du en buffert så du klarar dina fasta utgifter i några månader? Om inte – sätt in pengarna på ett sparkonto, få avkastning och bygg din trygghet, säger Jennie Sandén.
Spara långsiktigt
Om bufferten är säkrad kan skatteåterbäringen vara ett sätt att ge ditt långsiktiga sparande en rejäl skjuts. Om du exempelvis sätter in en startsumma på 20 000 och sedan sparar 100 kronor per månad med en förväntad avkastning på 2 procent, har du 37 662 kronor efter 10 år. Och fortsätter du att sätta in skatteåterbäringen varje år blir ränta-på-ränta-effekten naturligtvis ännu större.
Nyfiken på hur dina pengar kan växa? Kolla in Danske Banks sparkalkyl!
Jämka för framtiden
Räknar du med att få tillbaka på skatten även nästa år? Då kan du se till att få jämkning via din arbetsgivare och på så sätt få mer pengar i plånboken varje månad.
– I stället för att låna ut pengarna till staten och få ut dem som en klumpsumma en gång per år kan du med hjälp av jämkning få mindre avdrag på lönen och därmed mer luft i vardagsekonomin. Det här är extra aktuellt för de som har höga bolån, eftersom ränteavdraget gör att du kan få tillbaka upp till 30 procent av räntekostnaderna, säger Jennie Sandén.
Här kan du läsa mer om skattejämkning
Men om man har räknat med pengarna för att klara av semestern, hur ska man tänka då?
– Sätt in pengarna på ett fasträntekonto och välj en sparhorisont på tre månader om du vill plocka ut dem i juli. På det sättet hinner pengarna växa innan det är dags att ta ut dem, samtidigt som du undviker att konsumera bort dem, säger Jennie Sandén.